Hlavní obsah

Část vzácné mozaiky z Národního muzea skončila na skládce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při plánované rekonstrukci budovy Národního muzea v Praze nebudou moci památkáři použít originální staré kostky z mozaiky, které zbyly po dřívější rekonstrukci chodeb muzea. Kostky vyrobené z italského kamene, který už se skoro netěží, totiž před několika roky skončily na skládce odpadu. Podle odborníků tím vznikla nevyčíslitelná škoda. Informovala o tom v sobotu televize Nova.

Článek

Na skládce skončilo přes 100 000 kostek. Byly uloženy v restaurátorské dílně, která se v roce 2001 dostala do konkurzu. Tehdejší správkyně konkurzní podstaty jich většinu - spolu s dalším materiálem z dílny - nechala vyhodit jako odpad, uvedla Nova. Správkyně podle ní jednala pravděpodobně z neznalosti. Kvůli průběhu konkurzu a likvidaci dílny je podána řada žalob, informovala televize.

Manžel konkurzní správkyně řekl, že věci z dílny přebrala firma z Pardubic, která veškerý materiál odvezla. Tvrdí, že žádné originály tam nebyly. Státní ústav památkové péče ale podle televize tehdy upozornil, že v dílně je unikátní materiál.

Národní muzeum si v roce 2018 připomene 200. výročí vzniku. Toto výročí by chtěla oslavit ve zcela novém hávu, proto se má jeho dosavadní budova v letech 2011 až 2015 rekonstruovat. Ministerstvo kultury na obnovu vyhradilo 4,5 miliardy korun. Součástí muzea se stane i sousední budova někdejšího československého Federálního shromáždění, kterou s dosavadním sídlem muzea spojí tunel.
Národní muzeum obhospodařuje 20 miliónů sbírkových předmětů a má pět desítek budov, z nichž je 20 výstavních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám