Hlavní obsah

Bývalý starosta Šternberku zaplatí za podvod pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Pokutu 20 tisíc korun udělil v pondělí Okresní soud v Olomouci bývalému starostovi nedalekého Šternberku Pavlu Stonawskému za podvod, kterého se dopustil v souvislosti s užíváním služebního mobilu. Radnici tak připravil o 13 tisíc korun.

Foto: Ari Lieberman

Nově zrekonstruovaný prostor dopravního dvora Národního technického muzea praskal ve švech pod náporem návštěvníků v den otevřených dveří

Článek

Soud jej uznal vinným z toho, že za provolané minuty z mobilního telefonu, který patřil radnici, získal pro soukromé účely další telefonní přístroj a jiné zboží a služby celkem za 16 tisíc korun.

"Mobilní telefon patřil městu, které platilo všechny faktury. Obžalovaný věděl, že radnici také patří výhody, které z provozu plynuly," řekl soudce Aleš Rýznar. Poukázal také na skutečnost, že Stonawský využil výhod v době, kdy už na radnici nepracoval. Nyní zasedá v krajském zastupitelstvu.

Řídil opilý a havaroval

Bývalý starosta ale tvrdí, že trestný čin nespáchal. Podle svého obhájce se s městem již vyrovnal. U soudu se bránil i tím, že podobně si počínali i ostatní pracovníci radnice. Stonawský byl původně obviněn z krádeže, obžaloba však čin překvalifikovala na podvod.

Šternberští zastupitelé Stonawského odvolali v dubnu 2001, když havaroval se služebním vozem a policisté mu v krvi zjistili alkohol. Bývalý starosta byl odsouzen za úmyslný trestný čin, a podle zákona proto už nemohl být obecním zastupitelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám