Hlavní obsah

Bývalý soudce dostal v obnoveném procesu za ovlivňování kauz podmínku

– Jičín • Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Okresní soud v Jičíně ve středu v korupční kauze litoměřických soudců potrestal bývalého soudce Josefa Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho má zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Podle obžaloby se svým kolegou za úplatu ovlivňoval výsledek několika kauz.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaní soudci litoměřického soudu Josef Knotek (vlevo) a Ladislav Jelínek. Archivní snímek

Článek

Obžaloba pro něho požadovala pět let natvrdo. „Nehrozí, že by nadále páchal trestnou činnost. Také ve vězení, kam načas nastoupil, se choval vzorně,“ odůvodnil rozsudek jičínský soudce Václav Hanousek.

Exsoudce Ladislav Jelínek za láhev whisky Glenfiddich přijatou od Knotka vyvázl s 27měsíčním trestem podmíněně odloženým na 30 měsíců. Zaplatit musí 90 tisíc korun. Soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová za pětitisícový úplatek vyfasovala spolu s obžalovanými Antonínem Kühnem a Antonínem Marčaníkem podmíněné tresty od šesti do devíti měsíců.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce a zástupci obžalovaných si ponechali odvolací lhůty. „Jde o samou hranici spodní sazby. Knotkovi hrozilo až osm let,“ okomentoval rozsudek státní zástupce Radim Dragoun.

K soudu nepřišli

Žádný z aktérů litoměřické úplatkářské aféry odhalené policí v roce 2012 se středečního jednání u Okresního soudu v Jičíně opět nezúčastnil a poslali obhájce. Obžaloba viní Knotka z přijetí úplatku 30 tisíc korun od Kühna a Marčaníka. Pětitisícový podíl z úplatku měla inkasovat Šindelářová. Jelínek se spokojil s whisky.

Knotek společně s Jelínkem měl za pomoci Šindelářové za úplatu účelově manipulovat se soudními spisy a termíny jednání ve prospěch obžalovaných. Dvojice měla mj. účelově urychlit soudní případ a předčasně dostat z vězení muže odsouzeného na šest let za podvody. Knotek s Jelínkem měli podvodníkovi urychlit podmínečné propuštění.

Profit soudců za ovlivňované soudní případy ve prospěch potrestaných činil podle obžaloby minimálně statisíce korun. Obžalobou zdokumentovaná částka zřejmě představuje špičku ledovce. Řadu připravovaných za úplatu ovlivněných soudních řízení policisté překazili. Policií zdokumentovaných 30 tisíc korun i láhev prvotřídní skotské propadly státu.

Pětice obžalovaných stála před Okresním soudem v Jičíně potřetí. Knotka soud naposledy odsoudil na 5,5 roku natvrdo. Knotek si rok z původně vyměřeného trestu odseděl ve věznici v Praze Ruzyni a čtyři měsíce strávil ve vazbě. Jelínka loni v Jičíně odsoudili na tři roky se čtyřletou podmínkou. Podmínky tehdy vyfasoval i zbytek obžalovaných. Rozsudek kvůli procesním chybám zrušil brněnský Nejvyšší soud a případ vrátil do Jičína.

Jelínek dostal další trest

Jelínek si nedal pokoj ani po litoměřické korupční kauze, která ho stála soudcovský talár. Lidem podle spisu za úplatu nabízel slalom mezi paragrafy. Nedávno za zpoplatněné rady, jak uniknout spravedlnosti, dostal u kladenského soudu podmínku a pokutu 90 tisíc korun za čtyřsettisícový úplatek.

Předávku peněz si domlouval na pivu v litoměřické hospodě. Schůzku monitorovala policie. „Případ proběhl v čase, kdy Nejvyšší soud rozsudek z Jičína zrušil. Byl tedy v pozici netrestaného,“ podotkl Dragoun, který obě Jelínkovy kauzy žaluje.

Jelínek, ačkoliv je od soudu v Kladně v podmínce, se po středečním rozsudku v Jičíně vězení přesto vyhne. „Skutek, za který byl podmínečně v Kladně odsouzen, se odehrál po jeho předchozím provinění v Litoměřicích, které posléze zrušil Nejvyšší soud,“ osvětlil Jelínkův obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce dostal za korupci opět 5,5 roku vězení

Okresní soud v Jičíně v pondělí v korupční kauze litoměřických soudců potrestal bývalého soudce Josefa Knotka 5,5 roku vězení a pokutou 150 tisíc korun....

Výběr článků

Načítám