Hlavní obsah

Bývalý šéf žalobců z odboru hospodářské kriminality spáchal sebevraždu

Právo, Miroslav Homola
Brno

Vystoupal na střechu hotelu a skočil. To je nejpravděpodobnější verze tragické události, která se odehrála ve čtvrtek dopoledne v Brně. V ulici Mezírka ve dvoře hotelu Continental po poledni objevili bezvládné tělo muže. Právu se podařilo zjistit, že šlo o bývalého elitního žalobce Milana Horvátha.

Foto: ČTK

Milan Horváth

Článek

"Šestatřicetiletý muž, jehož tělo se u hotelu našlo, vypadl z budovy hotelu. Nejednalo se ani o hotelového zaměstnance, ani o ubytovaného hosta. Budova je veřejně přístupná,“ zněla strohá policejní zpráva. [celá zpráva]

Jak Právo zjistilo, mrtvý byl mediálně velmi známý právník, pracovník elitního odboru Nejvyššího státního zastupitelství Milan Horváth, jehož kariéra velmi strmě stoupala, když už jako třiatřicetiletý vládl oddělení, které je prakticky pro veřejnost tabu a kde se ve čtvrtém patře za silnými trezorovými dveřmi řeší ty nejzávažnější případy hospodářské a finanční kriminality.

Ukradené materiály o Krejčířovi ho stály místo 

Byl to právě on, kdo přišel o prestižní místo, když mu na ulici ukradli zloději kufřík s důležitými materiály v kauze podnikatele Radovana Krejčíře.

Údajné pachatele se podařilo vypátrat. Tvrdili, že kufřík neukradli, ale našli. Horvátha předsedkyně NSZ potrestala sesazením z funkce.

Jako řadový zastupitel, který se dál zabýval hospodářskou kriminalitou, si o mediální zájem řekl znovu v listopadu loňského roku. Tehdy havaroval opilý za volantem a ujel. V krvi měl přes jedno promile alkoholu. Kárné řízení s ním za tento skutek dosud nebylo ukončeno.

Sebevražda budí pochybnosti

Jeho okolí však nepředpokládá, že by právě tento problém mohl být důvodem k možné sebevraždě. "Věděl zcela jistě hodně. Ale jeho jen tak něco nedokázalo vykolejit. Jeho smrt, pokud šlo o sebevraždu, je hodně nepochopitelná,“ řekl Právu jeho známý a spolužák z právnické fakulty.

Podle dostupných informací v hotelu, kde se o smrti zaměstnanci nesmějí vyjadřovat, Horváth vylezl po požárním schodišti až na rovnou střechu budovy. Před tím zřejmě navštívil své kolegy komerční právníky, kteří mají kanceláře ve třináctém poschodí budovy.  

"Případ ještě není uzavřen. Stále jej vyšetřujeme. Cizí zavinění však bude s velkou pravděpodobností vyloučeno,“ řekl právu policista, který se ale nechtěl k události blíže vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám