Hlavní obsah

Bývalý šéf Českých drah nemá nárok na odstupné sedm miliónů

– Praha • Aktualizováno

Bývalý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nemá nárok na odstupné, které mělo být kompenzací za konkurenční doložku, která mu po odchodu od dopravce zakazovala po dobu jednoho roku působit v totožném oboru. V úterý o tom pravomocně rozhodl odvolací Městský soud v Praze, podle něhož je doložka neplatná, protože ji neschválila dozorčí rada drah. Zelený chce celkem sedm miliónů korun, v aktuální žalobě požadoval 607 tisíc korun a úroky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený

Článek

„Ve shodě se soudem prvního stupně mám za to, že žalobci (Zelenému) právo na žalované plnění nenáleží. Zásadní je otázka, zda plnění, které bylo ujednáno v konkurenční doložce, bylo, či nebylo řádně schváleno tak, jak předpokládaly stanovy žalované společnosti... Mezi účastníky řízení přitom není sporu o tom, že doložka nebyla schválena dozorčí radou," konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Jana Knotková.

„Připadám si podveden," řekl Zelený novinářům. Zdůraznil, že se musel doložkou po 12 měsíců řídit, protože mu hrozila sedmimiliónová smluvní pokuta. Podle něj mu firma měla říct při jeho odchodu, že ujednání považuje za neplatné, což neučinila.

Zelený řídil České dráhy zhruba půl roku. Funkci získal za ministra dopravy Zdeňka Žáka z úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Odvolán byl za Žákova nástupce, ministra Antonína Prachaře (ANO). Nárok Zeleného zamítl loni v prosinci obvodní soud, muž se proti rozhodnutí odvolal.

Související témata:

Foto: ČTK

Dalibor Zelený na archivním snímku

České dráhy

V úterý nevyloučil, že ve věci podá i dovolání – podle něj by to bylo „rozumné", nejprve se chce ale poradit s právníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám