Hlavní obsah

Bývalý policista loupil s kumpány, u soudu se přiznal

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Loupeží, které se loni v dubnu aktivně účastnil policista chomutovského oddělení Roman Rabas, se začal ve středu zabývat ústecký krajský soud. Před senátem stanulo celkem pět mladých mužů, podle obžaloby ukradli se zbraněmi v ruce peníze a solární měniče k fotovoltaickým panelům.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Čtveřice obžalovaných přišla k ústeckému soudu z vazby.

Článek

Loupež pachatelé naplánovali tak, že ji zinscenovali jako policejní zásah. Rabase krátce po činu zadržela policejní inspekce a za několik dní byl od policie propuštěn.

Rabas svým kumpánům půjčil svou policejní uniformu a sehnal pro ně i airsoftový samopal. Sám se loupeže aktivně účastnil oblečen v civilu, u soudu se k činu doznal. Mužům obviněným ze zvlášť závažného trestného činu loupeže hrozí jako členům organizované skupiny 5 až 12 let vězení.

Okradli zloděje

Jeden z obžalovaných vylákal svého známého na schůzku pod záminkou, že má kupce na solární měniče v hodnotě 360 tisíc korun. Měniče byly kradené a muž se jich potřeboval zbavit. Policista Rabas vystupoval na sjednané schůzce jako zájemce o koupi měničů a s tím, že je nejprve musí prohlédnout odborník, se dohodli, že odjedou na jiné místo.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vpravo bývalý policista Roman Rabas

U brány k nákladovému nádraží v Chomutově pak zastavil. Za nimi přijeli Rabasovi kumpáni, kteří měli podle obžaloby v kuklách a policejních uniformách vytáhnout poškozeného spolu s dalším mužem z auta a následně je spoutali a na hlavu jim dali plátěné pytle. Rabas měl se služební zbraní v ruce křičet „policie!“

Měniče uložené v dodávce odvezli schovat k jednomu z nich a muže odvezli do lesa ke starému vodojemu. Tam je v dodávce nechali svému osudu spoutané lepicí páskou. Poškozenému měli ukrást také 7500 korun a ty si pak rozdělit.

Rabas ve středu u soudu ve své výpovědi víceméně potvrdil verzi obžaloby, ovšem s tím rozdílem, že při přepadení neměl v ruce svou zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám