Hlavní obsah

Bývalý policejní šéf z Prahy byl znovu obviněn za čachry s odměnami

Právo, pab
Praha

Jako na houpačce je to s trestním stíhání dnes již bývalého policejního šéfa z pražského Zahradního města. Nejprve se mohl radovat ze zrušení trestního stíhání, ale vzápětí byl obviněn znovu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V červnu žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 obvinila Luboše Č. z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu pro podezření z nezákonných machinací při přidělování odměn podřízeným.

Dozorová státní zástupkyně z Městského státního zastupitelství (MSZ) ale obvinění zrušila pro formální nedostatky ve vydaném usnesení o zahájení trestního stíhání. Nyní byl expolicista znovu obviněn a čeká, jak se k jeho stížnosti postaví MSZ.

„Rozhodnuto zatím nebylo,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová.

Podřízeným dával prémie, které mu pak vraceli

Podle informací Práva je bývalý policejní šéf vyšetřován za to, že některým vybraným podřízeným přiděloval vysoké prémie, ale ti mu museli část peněz vracet. Poté, co mu státní zástupce poprvé sdělil obvinění, policistům vše doplatil.

Osmačtyřicetiletý důstojník odešel letos v květnu do civilu na vlastní žádost poté, kdy u soudu přiznal, že prodával informace pořízené z interní databáze. Soud mu sice v korupční kauze přiřkl protiprávní jednání, ale pro jeho pouze nepatrnou společenskou nebezpečnost policistu současně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

Celou záležitost soud pak postoupil ke kázeňskému vyřízení v rámci policie. K tomu už nedošlo, neboť policista požádal o uvolnění ze služebního poměru a jeho nadřízený mu vyhověl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám