Hlavní obsah

Bývalý ministerský náměstek Šiška dostal za vydírání sedm let vězení

– Praha • Aktualizováno

Soud v pátek poslal někdejšího náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a šéfa tamního odboru informatiky Milana Hojera na sedm a šest let do vězení za vydírání a zneužití pravomoci při veřejné zakázce. Případ týkající se tendru pro firmu OKsystem se řešil podruhé. Původně dvojice dostala šest a pět let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vpravo) a někdejší ředitel odboru informatiky Milan Hojer (vlevo) u soudu. Archivní snímek

Článek

Odvolací soud ale rozsudek zrušil a Městský soud v Praze se musel kauzou zabývat znovu. Někdejší úředníci vinu odmítají. Proti pátečnímu verdiktu se lze odvolat.

Kvůli Šiškovu trestnímu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška je obviněn ještě v dalších dvou kauzách.

Softwarová společnost OKsystem zajišťovala pro ministerstvo práce dlouhodobě čtyři rozsáhlé informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions, a to bez výběrového řízení. Vedení OKsystemu v tom vidělo rozpor se zákonem o veřejných zakázkách. Firma se proto obrátila na antimonopolní úřad.

Stažení stížnosti

Šiška a Hojer žádali podle obžaloby od jednatele OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo, za což měla firma získat zakázku za nejméně 100 miliónů korun. V opačném případě by prý zakázku nedostala. Jednatel firmy jejich postup ohlásil policii.

Bývalí vysoce postavení úředníci ministerstva od začátku odmítají, že by se snažili někoho vydírat nebo podplácet. Podle Šišky se s firmou vyjednávalo, aby se urovnaly vztahy mezi ministerstvem a společností, jež se snažila stížností uhájit postavení monopolního dodavatele systémů pro ministerstvo. Jednání byla standardní a plnily se pracovní úkoly, řekli již dříve obvinění.

Proti jejich verzi ale vystoupil jednatel OKsystemu Martin Procházka, který chování dvojice při obchodních jednáních před soudem označil za nepřiměřený nátlak nebo vydírání. Obžaloba Šišku s Hojerem vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplacení formou přidělení veřejné zakázky, za což jim hrozilo pět až 12 let vězení.

Řeší se i další kauzy

Soud původně jejich jednání přehodnotil na vydírání, u kterého je stejná trestní sazba. Pražský vrchní soud ale vrátil případ k novému projednání, protože městský soud na překvalifikování případu obžalované včas neupozornil a ti se pak podle toho nemohli hájit.

Šiška je obviněný také s dalšími třemi lidmi v souvislosti s údajně zmanipulovanými IT zakázkami na provoz systému výplaty sociálních dávek. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže mu hrozí pět až 12 let vězení.

Podle policie uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. V kauze údajně vznikl „neoprávněný prospěch” zhruba 217 miliónů korun.

Pražský městský soud má na stole ještě další obžalobu Šišky, která se týká údajného pokusu nezákonně přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM. Kauzou se začne zabývat koncem května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám