Hlavní obsah

Bývalý hokejový šéf dostal čtyři roky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Čtyři roky nepodmíněně udělil v úterý Krajský soud v Ostravě bývalému šéfovi městské organizace Správa tělovýchovných a rekreačních služeb (STaRS) v Kaviné Juraji Šiňákovi kvůli rozsáhlým zpronevěrám a podvodům. Podstatně mu tak zmírnil původní trest z roku 1998.

Foto: Adolf Goebel

Tenkozobec opačný.

Článek

Šiňák byl tehdy odsouzen na šest a půl roku v nepřítomnosti, protože dlouhou dobu pobýval v Kanadě. Po svém návratu do vlasti strávil několik měsíců ve věznici a díky novele trestního řádu se mu podařilo dosáhnout úplného zrušení rozsudku a propuštění. Soud proto musel celou obžalobu, podle které Šiňák způsobil škodu za šest miliónů korun, projednat znovu.

Podle rozsudku Šiňák svým jednáním poškodil nejen STaRS Karviná, tamní hokejový klub, který vedl, ale i řadu soukromých osob a podnikatelů, od kterých si půjčoval peníze.

Svědek: Prostě jsme mu věřili

U soudu například vypovídal účetní hokejového klubu, který přiznal, že Šiňák si tehdy bez bližšího vysvětlení vzal z pokladny 950 tisíc korun.

"Tvrdil, že je má na hokej. Nevím ale, za co je utratil," řekl účetní. Ani jemu, ani vedení klubu nebylo takové jednání podezřelé. "Prostě jsme mu věřili," dodal účetní.

Soudce Karel Gil řekl, že Šiňák byl i tentokrát uznán vinným stejně jako v předchozím procesu. "Novela trestního řádu byla ale pro obžalovaného příznivější. Podle předchozí právní kvalifikace mu hrozil trest v rozmezí od pěti do 12 let, nyní pouze v sazbě dva až osm let," řekl soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný. Šiňák Právu řekl, že si ponechává lhůtu pro případné odvolání. "Dopadlo to pro mne lépe. Očekával jsem to," řekl a rozsudek odmítl dále komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám