Hlavní obsah

Bývalý hokejista Dvořák dostal podmínku za dotační podvod

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za dotační i úvěrový podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie dostal v pátek u Krajského soudu v Plzni Michal Dvořák tříletou podmínku. Čtyřicetiletý Dvořák je někdejší profesionální hokejista, bývalý plzeňský radní a zastupitel Plzeňského kraje (Občané patrioti).

Michal Dvořák u souduVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Stejný trest dostal i Dvořákův společník Radek Seman. Oba musí navíc společně uhradit státu škodu ve výši 3,5 milionu korun.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Bývalého hokejistu a radního Plzně Dvořáka soudí za dotační podvod

Krimi

Dvořák se Semanem vedli spolek DS Training center, který získal více než čtyřmilionovou dotaci na projekt Sport centrum Božkovský ostrov Plzeň. V roce 2014 byla díky ní rekonstruována tělocvična v plzeňské části Božkov. Jenže podle předsedy soudního senátu Přemysla Špicara peníze čerpali neoprávněně.

„Předložili nepravdivé údaje, způsobili značnou škodu,“ uvedl při odůvodňování rozsudku Špicar.

Neplatná smlouva

Zmíněný spolek získal objekt na padesát let do nájmu za symbolickou tisícovku měsíčně od tamní tělovýchovné jednoty. Nájemní smlouvu ale v roce 2015 napadlo vedení TJ Božkov – podalo trestní oznámení, podle něhož ji bývalý předseda jednoty podepsal bez potřebného souhlasu členské schůze. Podle soudu oba obžalovaní věděli, že smlouva je neplatná.

Dvořák navíc při jednání o úvěru nutném k předfinancování dotace dodal Komerční bance jako potvrzení o vynaložení vlastních peněz falešnou fakturu od stavební firmy. „Zcela záměrně a vědomě předložil nepravdivé údaje,“ konstatoval Špicar.

Pořádali fiktivní kurzy, přišli si na miliony. Do podvodu je zapletena i horská služba

Krimi

Obviněným hrozilo až osm let za mřížemi, s relativně mírným trestem se soud spokojil díky několika polehčujícím okolnostem. „K rekonstrukci tělocvičny skutečně došlo,“ připomněl Špicar a dodal: „Nebyli nikdy trestáni a vedou řádný život.“

Neumím žádat o dotace

Dvořák nechtěl rozsudek nijak komentovat, při zahájení trestního řízení v roce 2017 ale Právu mimo jiné řekl: „Nikde se neztratila ani koruna. Z chátrající tělocvičny se nám podařilo udělat moderní objekt. Já neumím žádat o dotace, administrovat takovéto věci, na to jsme měli najatou firmu.“

Michal Dvořák byl plzeňským radním pro oblast podpory podnikání a sportu od roku 2014, v dubnu 2017 kvůli trestnímu stíhání rezignoval. Řadovým zastupitelem zůstal až do voleb v roce 2018. Krajským zastupitelem je od roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám