Hlavní obsah

Bývalý elitní detektiv půjde definitivně na šest let do vězení

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na šest let za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci za korupci bývalého elitního policistu brněnské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislava Švábenského. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 28. listopadu, proti kterému se pětatřicetiletý obžalovaný odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Navíc musí podle verdiktu zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Verdikt si však nevyslechl, k soudu ve středu nepřišel. Omluvil se kvůli nemoci.

„Obžalovaný jako policista porušil všechny možné normy, a ještě získal majetkový prospěch. Proto i pokuta,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Švábenský byl odsouzen za přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a podvod. Dva roky prodával trestně stíhanému Janu Švédíkovi, obchodníkovi s barevnými kovy, informace, za což dostal 450 tisíc korun a nové auto.

Vše probíhalo mezi roky 2009 a 2011. Švédíka zanesl do policejního systému jako svého informátora pod jménem Kato, aby měl přehled, zda se o něho některý z detektivů nezajímá. U kolegů také sondoval, jestli Švédíkovo číslo neodposlouchávají. Za tyto služby od Švédíka dostal 250 tisíc a nechal si i zaplatit auto Kia Ceed v hodnotě 380 tisíc.

Historka kvůli dalším penězům

Elitní policista nebyl ale spokojen jen s autem a čtvrtmiliónem v hotovosti. Proto si vymyslel historku, že policie prověřuje Švédíkova kamaráda. Tvrdil, že je schopen toto vyšetřování za 200 tisíc zastavit.

Od Švédíka pak za to požadovanou částku převzal. Švábenský se hájil tím, že se snažil získat Švédíkovu důvěru. Odmítl také, že by dostal auto. Soudy však jeho argumenty nepřijaly.

VS se kromě Švábenského zabýval i případem celnice Světlany Ťavodové, která podle obžaloby za 1500 eur měla chránit Švédíka před případnou šťárou svých kolegů. VS ji však stejně jako předtím krajský soud zprostil obvinění. Žalované jednání není podle něj trestným činem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám