Hlavní obsah

Bývalí policisté stojí před soudem za fingované nehody

PRAHA

Několik účastníků dopravních nehod uvedlo v úterý před Okresním soudem Praha-východ, že žádnou nehodu neměli a někteří z nich dokonce ani nevlastnili auto. Všechno si zřejmě vymysleli dva bývalí pražští policisté, aby mohli čerpat peníze od pojišťoven.

Foto: archiv souboru

S představením zavítá do broumovského kláštera divadelní soubor BodyVoiceBand.

Článek

Dva bývalí policisté z okresního ředitelství Praha-východ a dva civilisté jsou  podezřelí, že fingovali doklady, které pak sloužily jako podklad pro vyplacené pojistné plnění. Obžaloba tvrdí, že má důkazy pro tři skutky.

Prvního se podle žalobce dopustil policista Zdeněk Horák s Petrem Martonkou. Martonka v roce 1998 narazil do odstaveného přívěsu. Horákovi poté podle obžaloby předal 15 000 korun, aby vypracoval protokol o nehodě tak, že viníkem byl někdo jiný.

Problém byl ale s tehdejší Martonkovou přítelkyní, která při havárii proletěla oknem auta a skončila na ARO v nemocnici. "Donutil mě opustit nemocnici, aby neměl problémy s policií, vyhrožoval mi, že mi vyčistí byt. Primář mi ani nedal revers a řekl, že jde o útěk z nemocnice," vypověděla dnes mladá žena před soudem.

Potvrdila také, že její otec půjčil Martonkovi 150 000 korun, aby měl na úplatky pro policii a další náklady spojené s nehodou. "Tvrdil, že jsem havárii zavinila, protože jsem chtěla jet do Prahy do kina," uvedla. Martonka poté podle ní dostal za nehodu od pojišťovny 250 800 korun.

Inkasovali pojistky za auto, které bylo dávno předtím rozbité

Další dva případy se podle obžaloby staly v roce 2000. Policista Miloš Krbec dvakrát, z toho jednou s Horákem, vypracoval falešný protokol o nehodě vozu Volkswagen Bora. Auto bylo dovezeno z Rakouska, a jak dnes potvrdil dovozce, bylo již havarované. Obžalovaní však fingovali hned dvě nehody v Česku, ve kterých vůz figuroval, a nechali si od české pojišťovny proplatit pojistné - 344 000 a 278 000 korun.

"Přišel za mnou známý, abych mu půjčil doklady od mé Škody 105 a mé doklady, protože potřeboval přepsat nějaké auto. Slíbil mi za to, že škodovku prodá," uvedl dnes jeden ze svědků. Již dříve ale policii přiznal, že za půjčení dokladů dostal 5000 korun.

"Když mi doklady vracel, řekl, že kdyby se někdo ptal, měl jsem bouračku s Volkswagenem Bora, který řídila žena," uvedl tehdy do protokolu. Zmíněná žena byla servírka z vinárny ve Vinoři. Doklady půjčila svému šéfovi, u nějž pracovala načerno.

"Dal mi štos papírů, které jsem podepsala. Nevěděla jsem, co to je," vysvětlila, jak se její podpis dostal na žádost o pojistné plnění. Na policii pak zjistila, že má na sebe napsáno asi šest aut.

Pojišťovně vznikla škoda kolem miliónu korun. Za  zneužití pravomoci veřejného činitele a pojistný podvod jim hrozí až tři roky vězení. Horákovi, který je stíhán také za přijmutí úplatku, až pět let.

Obžalovaní vinu popírají s tím, že se nehody skutečně staly a svědci vypovídající v jejich neprospěch je chtějí poškodit. Líčení bude pokračovat dalšími výslechy 3. a 9. listopadu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám