Hlavní obsah

Bývalí policisté půjdou za smrt bezdomovce na 6,5 roku do vězení, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) ve středu zpřísnil dvěma bývalým policistům Janu Perglovi a Lukáši Zahradníkovi trest za zbití bezdomovce v Plzni. Místo čtyř let si oba odpykají 6,5 roku. Bezdomovec po dvou dnech zemřel. Dobře vycvičení policisté podle NS museli vědět, že použitá míra násilí může mít nejvážnější následky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Pergl (vlevo) a Lukáš Zahradník u plzeňského soudu

Článek

"Lépe než běžná populace byli informováni o tom, kde a jaké důležité orgány se na lidském těle nacházejí," řekla soudkyně Vera Kůrková. Polehčující okolností je například dosavadní bezúhonnost.

Dovolání podali oba odsouzení a z opačných pozic i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. NS vyhověl jen státnímu zastupitelství. Uznal policisty vinnými z těžkého ublížení na zdraví a zneužití pravomoci. Trest vykonají ve věznici s dozorem.

Po rozhodnutí NS jim zbývá jako poslední mimořádný opravný prostředek ústavní stížnost. Museli by argumentovat porušením svých základních práv.

Je to prý křivda

Odsouzení se středečního jednání nezúčastnili, jejich obhájce s novináři hovořit nechtěl. V písemném vyjádření Zahradník uvedl, že odmítá přímou zodpovědnost, čin nespáchal a odsouzení pociťuje jako křivdu, která postihuje nejen jeho samotného, ale i rodinu. Také Pergl napsal, že se činu nedopustil v podobě, za kterou byl uznán vinným.

Krajský soud v Plzni nejprve policisty zprostil obžaloby, po zásahu vyšší instance pak oběma uložil osm let. Vrchní soud v Praze ale rozsudek zmírnil na polovinu. Šéf žalobců nesouhlasil s tím, že vrchní soud čin kvalifikoval jako těžké ublížení na zdraví v prvním, nejmírnějším odstavci. Podle způsobu, jakým vedli útok, museli být obžalovaní podle Zemana srozuměni nejen s tím, že způsobí těžkou újmu na zdraví, ale možná i smrt.

Kopali do něj

Podle pravomocného verdiktu Pergl a Zahradník v říjnu 2013 bezdomovce uhodili obuškem, poté ještě zkopali a způsobili mu vážná zranění. Oba policisté obvinění popírali, s mužem se prý setkali, ovšem nepoužili proti němu násilí.

Příčinou útoku policistů na sedmapadesátiletého bezdomovce bylo podle obžaloby oznámení, že obtěžoval ťukáním na okno ženu v ubytovně. Policisté jej našli v nedaleké osadě bezdomovců v Borské ulici. Tam muže vyzvali, aby šel s nimi na služebnu. Při tom ho podle ostatních bezdomovců dvakrát praštili přes záda obuškem.

Na přilehlé panelové cestě, kde už byli policisté s mužem sami, ho podle obžaloby ještě zkopali těžkými služebními botami. Zlomili mu tím žebro, poranili slezinu, způsobili krvácení do břicha a výrony. Bezdomovec nevyhledal lékařskou pomoc, která mu mohla zachránit život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám