Hlavní obsah

Bývalému starostovi Vyškova hrozí za prodej sodovkárny pět let za mřížemi

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Z pohodlného křesla starosty až na tvrdou lavici obžalovaných. Takovou cestu urazil za několik posledních měsíců někdejší starosta Vyškova Jiří Piňos (ČSSD). Kromě své politické funkce řídil ještě firmu Jihomoravské pivovary a právě jeho aktivita tam ho přivedla až před soud. Podle státního zástupce totiž svým jednáním způsobil firme téměř pětimilionovou škodu při prodeji sodovkárny v Tečovicích na Zlínsku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Exstarosta Jiří Piňos svou vinu před soudem svou vinu popíral.

Článek

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až pět let vězení, Piňos ale věří, že před soudem prokáže svou nevinu a poté se znovu vrátí na svůj starostenský post. Spolu s ním stojí před soudem i další ze členů vedení Lubomír Konšel.

Případ, který začal v úterý rozplétat okresní soud ve Vyškově, stojí na šest let starém prodeji sodovkárny, jejímž vlastníkem byly právě Jihomoravské pivovary. Podle státního zástupce Piňos uzavřel s kupujícím nevýhodnou smlouvu.

„Převod vlastnických práv k majetku podle ní mohl být uskutečněn i bez nutnosti uhradit celou cenu, byla tam i konkurenční doložka a také ustanovení o smluvní pokutě, která zavazovala pivovar k nevyhnutelnému sankčnímu plnění,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Pivovar by přišel o milióny

Kupující měl podle obžaloby zaplatit jen zlomek ceny, o zbylých téměř pět milionů měl pivovar přijít, protože podle státního zástupce Piňos s Konšelem neuhlídali podmínku, aby byla kupní cena zaplacena před podpisem smlouvy. Navíc prý v rozporu s přáním akcionáře byly do prodeje zahrnuty i zásoby sodovkárny jako sirupy, cukr a rozpracovaná výroba.

Piňos před soudem tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil. „Sodovkárna byla dlouhodobě ztrátová a společnost táhla ke dnu. Měli jsme na výběr, buď provoz ukončit, nebo se sodovkárnu pokusit prodat. Valná hromada nakonec rozhodla o prodeji, přihlásil se jen jeden zájemce. Kdybych se nedal na politiku, dneska bych tu nestál,“ prohlásil.

Poté, co ho policie obvinila, na konci letošního ledna rezignoval na funkci prvního muže Vyškova a na jeho pozici nastoupil kolega Karel Goldemund. Piňos ovšem zůstal radním.

Proces bude u vyškovského soudu pokračovat ve čtvrtek, kdy by mohl zaznít i verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám