Hlavní obsah

Bývalému místopředsedovi soudu jde o talár. Boural a odmítl dechovou zkoušku

České Budějovice

V soudní síni českobudějovického krajského soudu začalo ve středu kárné jednání Nejvyššího správního soudu se soudcem Bohuslavem Petrem. Někdejší místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích odmítl 13. února loňského roku po nehodě u Dasného na Českobudějovicku dechovou i krevní zkoušku. Svědek tvrdil, že už před nehodou ho viděl v budově soudu pod vlivem alkoholu.

Soudce Bohuslav Petr před kárnou komisí v síni českobudějovického krajského souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Kárný soud rozhoduje, zda zbaví Petra soudcovského taláru. Návrh podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

„Ačkoliv nebyl ve stavu, aby mohl řídit, způsobil poblíž obce Dasný dopravní nehodu. Přes výzvu policejního orgánu odmítl dechovou zkoušku i krevní vyšetření,“ uvedla Benešová s tím, že Petr neinformoval včas - tedy do konce února loňského roku - o svém prohřešku ani vedení soudu. Podle ministryně mimo jiné znevážil důstojnost soudce a úmyslně porušil své povinnosti.

Hned první svědek Robert Janda vypovídal v neprospěch soudce, když uvedl, že jej viděl před nehodou přímo v budově v silně podroušeném stavu. „Pan soudce měl otevřenou kancelář a viděl jsem, že si tam dopřává nějakého moku,“ uvedl svědek. Na dotaz předsedkyně kárné komise Miluše Doskové, co mohl Petr pít, odpověděl: „Mně to připadalo jako whisky.“

Znalci se přou v kauze soudkyně obžalované z jízdy v opilosti, vznikne další posudek

Krimi

Janda, který byl u soudu kvůli jinému jednání, popisoval, že Petr se před nehodou v budově soudu sotva držel na nohou a chytal se za kliky kanceláří. „Chytil se kliky a tam mu spadly kalhoty až ke kolenům i s trenýrkami a vpadl do kanceláře. Pak tam byla žena, která plakala a pronesla: To je hrozný, zas mi tady dělá ostudu,“ líčil svědek.

Do výtahu prý musel Petrovi pomáhat tehdejší předseda krajského soudu. Později svědek Petra spatřil, jak sedí ve voze Škoda Yetti před budovou soudu na sedačce spolujezdce.

„Po pěti minutách se zvedl a přeručkoval přes zadní dveře až na sedadlo řidiče a odjel. Proto jsem volal policisty, aby nikoho neohrozil, například děti cestou ze školy. Tehdy jsem ještě nevěděl, že se jedná o soudce,“ dodal Janda.

Alkohol odmítl

U soudu ve středu také vypovídal soudce Petr, který rezolutně popírá, že by v den, kdy k nehodě došlo, popíjel alkohol. Prý měl dovolenou, byl hlídat svá vnoučata, pak zašel na oběd s manželkou do restaurace Masné krámy a potkal i dva známé, se kterými se zastavil v kavárně. Připouští, že byl i v budově Krajského soudu v Českých Budějovicích, kde se mu prý udělalo špatně, ale pomohl mu kolega.

„Kategoricky odmítám, že bych požíval alkoholické nápoje, natož v budově soudu. Poprvé v životě jsem byl účastníkem dopravní nehody. Při dopravní nehodě se aktivovaly airbagy a udeřil jsem se silně o sloupek v autě. Po dopravní nehodě jsem byl otřesen a mohl jsem mít i otřes mozku. Pokud jsem odmítl zkoušku, rozhodně to nebylo účelové,“ prohlásil Petr, který se prý vzdal svého místopředsednického postu jenom kvůli tlaku médií, aby neškodil justici.

Jste ostudou policie, řekl soudce obžalovanému. Za nehodu v opilosti ho ale musel zprostit

Krimi

Připouští, že udělal chybu, když se po nehodě odmítl podrobit dechové zkoušce nebo krevnímu testu. „Doufám, že tato událost nepřekryje 39let, která jsem v justici působil. Věřím, že nepovede k trestu, který navrhuje paní ministryně,“ obával se rozhodnutí kárné komise Petr. Ten se už dříve snažil s ministryní dohodnout, ale ta ho v loňském roce dočasně zbavila funkce soudce, nyní Petr pobírá jen polovinu platu.

Přelíčení bude pokračovat v dalších dnech výslechem dalších svědků.

Při nehodě u Dasného se 13. února loňského roku střetlo hned několik automobilů, ale havárie naštěstí se obešla bez zranění. Petr už byl potrestán za odmítnutí vyšetření na alkohol a nedání přednosti v jízdě v přestupkovém řízení na českobudějovickém magistrátu pokutou 35 tisíc korun a ročním zákazem řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám