Hlavní obsah

Bývalému členovi kapely Ready Kirken hrozí až osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie obvinila devětatřicetiletého muže z Borohrádku na Rychnovsku z miliónových podvodů a zpronevěry. Od prosince 2012 do srpna 2015 na území Královéhradeckého a Pardubického kraje poškodil ve 13 případech sedm lidí a způsobil celkovou škodu přes sedm miliónů korun. Informovala o tom mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Foto: Ready Kirken

Ondřej Herold ze skupiny Ready Kirken

Článek

Podle informací ČTK jde o bývalého baskytaristu známé skupiny Ready Kirken Ondřeje Herolda. S kapelou natočil alba Vlny, Čekal jsem víc, Krasohled a Asi se něco děje. Skupina se od něho již dříve distancovala.

Policie ho letos zatkla v Irsku. Hrozí mu až osm let vězení.

„Celková škoda, kterou podezřelý muž spáchal, dosahuje částky 7,5 miliónu korun, 4,5 miliónu korun za podvod a tři milióny korun za zpronevěru," uvedla Kacálková. Peníze od poškozených podle ní získával různými způsoby, například prodejem automobilů.

Zájemci zaplatili, auta už neviděli

„Auta podezřelý získával do pronájmu od jednatelů či zástupců autorizovaných prodejců, které přesvědčil o tom, že je bude používat jako reklamu svoji i jejich. Vozidla měl pronajatá na dobu určitou se smluvní podmínkou, že nesmí vozidlo pronajmout ani prodat. Během pronájmu tři z nich prodal za statisíce korun třetí osobě, aniž pronajímatelům cokoli sdělil či uhradil,” uvedla Kacálková.

V dalších případech údajně vypůjčená auta pouze ukázal, a když zájemce uhradil požadované částky, podezřelý mu nabízené vozidlo nedodal ani mu peníze nevrátil.

Peníze si půjčoval, ale nevracel

Obviněný si také půjčoval peníze pod různými záminkami počínaje zprostředkováním koupě elektroniky a konče prodejem ochranné známky hudební skupiny. „Půjčoval si různé finanční částky s vědomím, že je ve špatné finanční situaci a nebude schopen půjčky v dohodnutém termínu splatit,” uvedla mluvčí.

Kriminalisté ho viní i z toho, že pod smyšlenou záminkou zprostředkování smlouvy na dodávku dřevostavby se vydával za jednatele stavební společnosti a přesvědčil poškozenou k uhrazení hotovosti přes jeden milión korun. Peníze podle policie použil pro sebe.

Policie po něm od 10. srpna 2015 pátrala jako po pohřešovaném, později na něho rychnovský okresní soud vydal zatykač a nakonec po něm pátral i Interpol. Policie jej zatkla až letos v říjnu v Irsku. Obviněný je ve Vazební věznici v Hradci Králové a za trestné činy zpronevěry a podvodu mu hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám