Hlavní obsah

Bývalého starostu Stružné stíhá policie pro podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Devětačtyřicetiletého bývalého starostu Stružné na Karlovarsku Juraje Vicaně začala policie v úterý stíhat kvůli několikamiliónovému úvěrovému podvodu. Je podezřelý z toho, že v letech 2002 až 2003 neoprávněně nakládal se státními dotacemi. Vicaň řekl, že jednal v dobrém úmyslu a nebyl si vědom porušení zákona.

Foto: archiv VLS

Vítr lámal smrky jako sirky

Článek

"Případ je stále v šetření, nechci se k němu zatím příliš vyjadřovat. Měli jsme vzít státní dotaci, aniž bychom měli řádně zajištěno finanční krytí na spoluúčast z rozpočtu obce. O způsobu finanční spoluúčasti jsem patrně dostal špatné informace. Byl jsem stále přesvědčen, že jednáme podle zákona. Nevím, co bude dál," řekl Vicaň.

Podle policie bývalý starosta navíc požádal v průběhu stavby o další dotaci. V žádosti pak uváděl nepravdivé údaje týkající se finanční spoluúčasti obce na akci. "Celková škoda způsobená jeho počínáním se pohybuje kolem 5,5 miliónu korun. Trestní zákon umožňuje uložit za tento trestný čin při prokázání viny až osmiletý trest odnětí svobody," uvedla Uhlířová.

Na nesrovnalosti upozornil finanční výbor obce. "Stalo se to v souvislosti se sankcí, která je ze strany státu vůči obci uplatňována. Kvůli neoprávněnému nakládání s dotacemi máme nyní peníze vrátit a navíc platit penále. Celková výše sankcí vůči obci představuje asi 13 miliónů korun. Požádali jsme o její prominutí," řekl předseda finančního výboru obce Radan Večerka.

Částka, kterou má obec vrátit, je třikrát vyšší než její roční rozpočet. V roce 2002 získala Stružná od státu pět miliónů na vodovod a kanalizaci, v roce 2003 pak další čtyři milióny. Peníze ale nebyly zahrnuty do účetnictví obce. Protože peníze neprošly účetnictvím, neměla by za ně obec podle Večerky nést odpovědnost. Na pochybení přišel Finanční úřad v Karlových Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám