Hlavní obsah

Bývalá policistka nepřijala podmínku za podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Tříletým trestem odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky potrestal ve středu Okresní soud v Břeclavi bývalou policistku Hanu Třináctou, která se zapletla do případu neoprávněně zaregistrovaných favoritů. Ta trest nepřijala a odvolá se.

Článek

Třináctou žaloba vinila ze spáchání trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a podvodu, kterých se měla dopustit tím, že neoprávněně vzala do policejní evidence 368 vyřazených favoritů a formanů. Kromě toho měla vydat velké technické průkazy pro osmadvacet nákladních aut, vesměs původně vojenských tatrovek vyřazených z provozu.

Osobní vozy bez katalyzátorů směla na základě výjimky používat policie a složky ministerstva obrany. Po vyřazení z provozu měly být prodány na náhradní díly, přesto se jich na Břeclavsku vrátilo 368 zpět na silnice.

Technické průkazy až na výjimky vystavila Třináctá

Podle policejního znalce vydala na typové označení pro Tatru 815 technické průkazy pro dvě různá nákladní auta a jednu Škodu Forman. Dále prodala osobní automobil, o kterém tvrdila, že jediným majitelem byl od roku 1994 její otec. Auto ale bylo vzato do evidence několik málo týdnů před prodejem právě Třináctou, což kupec zjistil až poté, co mu žena odevzdala technický průkaz s provedeným přepisem.

Někdejší nadřízený Třinácté Bohumil Filka ve středu před soudem opět potvrdil, že podřízená byla řádně proškolena a poučena, jak postupovat při evidování vozidel. Když zjistil nesrovnalosti v evidenci, tehdy vedené dopravním inspektorátem břeclavské policie, začala rozsáhlá kontrola. Podle břeclavské okresní státní zástupkyně Anežky Forstové byla předloženými důkazy vina prokázána.

Forstová navrhla trest při dolní hranici zákonné sazby s podmíněným odkladem. Z maximálního desetiletého trestu odnětí svobody se i soudce přiklonil k trestu na samé spodní hranici a s přihlédnutím k bezúhonnosti a dobrému hodnocení uložil trest tří let odnětí svobody s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Právník obžalované se nevyjádřil, zato Třináctá okamžitě řekla, že trest nepřijímá a odvolá se. Podle soudce umožnilo vystavení technických průkazů provozovateli kovošrotu, který vozidla vykoupil, zisk v celkové výši 15 744 tisíc korun.

Před soudem však stála policistka, která umožnila, aby se zdroje náhradních dílů vrátily na cestu jako plnohodnotná osobní auta.

Třináctá odešla od policie s výsluhou

Třináctou chtěli nadřízení po odhalení případu propustit. Žena ale vzhledem k rizikovému těhotenství nastoupila před přijetím výpovědi do stavu práce neschopných. Po mateřské dovolené se obrátila na polici s žádostí o uvolnění ze služebního poměru. Vzhledem k odpracovaným letům jí tedy vznikl nárok na výsluhu, která jí za současné legislativy nemůže být odebrána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám