Hlavní obsah

Byl v tom kotci dobrovolně? Policie v případu zabití lvem prověřuje i vraždu

Právo, Novinky, kub, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zděchov
Aktualizováno

Kriminalisté při vyšetřování úterního tragického incidentu ve Zděchově na Vsetínsku, kde lev napadl a usmrtil chovatele, prověřují i variantu, že se mohlo jednat o násilný trestný čin, ve kterém sehrál roli ještě někdo další. Otec napadeného totiž tvrdí, že se jeho syn stal obětí zločinu a nebyl v ubikaci pro dvojici šelem dobrovolně.

Na Vsetínsku zabil lev chovateleVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Podnět oznamovatele, který věc uváděl i do médií, prověřujeme. Zjišťujeme, zda nemohlo dojít ke spáchání nějakého trestného činu,“ řekla ve středu Novinkám mluvčí policie Lenka Javorková.

Vyšetřování je podle ní na začátku a policie ještě čeká na výsledky pitvy.

Bydlení pro zvířata monitorovaly kamery a právě na nich zjistil otec chovatele, že jeho syn leží bez známek života v kotci pro zvířata. „Máme kamerové záznamy, které v současnosti vyhodnocujeme,“ upřesnila mluvčí. Zda objektivy zachytily samotný útok zvířete, případně něco dalšího, nechtěla vzhledem k vyšetřování mluvčí upřesnit.

Otec usmrceného muže pochybuje, že by se jeho syn vystavil nějakému riziku, a hovoří o trestném činu. „Syn nebyl v kleci ze své vůle, muselo tam dojít ke kriminálnímu činu,“ řekl v úterý Právu bez dalších podrobností.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Vsetínsku napadl lev chovateleVideo: Aleš Fuksa, Právo

Policejní zásah byl podle mluvčí složitý, protože nebylo jisté, zda lze napadenému, v jehož blízkosti se zvířata stále pohybovala, ještě pomoci. Po konzultaci se zlínskou zoologickou zahradou se policisté rozhodli k odstřelení lva i březí lvice. „Pracovali jsme s variantou, že může být naživu, z toho důvodu byl stanoven nejbezpečnější způsob, a to zvířata zastřelit,“ popsala Javorková.

Chov lvů ve Zděchově veterináři opakovaně nepovolili, rovněž jednání majitele zvířat budilo v obci kontroverze, protože je chodil venčit do přírody.

Loni v červnu se dokonce lvice střetla s cyklistou a muže shodila z kola. Případ projednával vsetínský městský úřad. Policisté nezjistili, že by se stal trestný čin, a předali věc úředníkům k došetření.

Do celkové mozaiky vypovídající o atmosféře mezi obyvateli Zděchova z posledních let zapadá i vyjádření starosty obce Tomáše Kocourka (NK) z června loňského roku na videu regionálního týdeníku Jalovec, které je dostupné na webu youtube. Natočeno bylo po útoku lvice na cyklistu.

Starosta na videu doslova tvrdí, že nedokáže říct, jak dlouho bude situace s nepovoleným chovem lvů ve Zděchově únosná. Úřady nedokázaly chovateli šelmy odebrat od roku 2016, situace tak byla pro místní obyvatele stále neúnosnější.

Nyní Právu starosta vysvětlil, že šlo o obecné tvrzení. „Když nějaký problém graduje a neřeší se, tak to někdo vezme do svých rukou. To jsem neřekl já první ani poslední,“ řekl ve středu Kocourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám