Hlavní obsah

Byl to šok, Kotrouš si řekl o pětiprocentní výpalné, řekl soudu majitel autoservisu

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U pražského městského soudu v úplatkářské kauze bývalého ředitele Městské policie Praha Vladimíra Kotrouše ve středu vypovídal primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), Kotroušova manželka Eva a majitel autoservisu Josef Jíša. Ten uvedl, že si bývalý strážník řekl o pětiprocentní výpalné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kotrouš přichází k soudu.

Článek

„Byl to šok,“ komentoval ve středu provozovatel autoservisu Josef Jíša situaci, kdy mu loni v létě ředitel městské policie Vladimír Kotrouš poprvé řekl, že bude muset platit pětiprocentní výpalné, pokud si chce zakázku udržet.

„Mlčel jsem, neřekl jsem ani slovo,“ uvedl muž, který okamžitě kontaktoval policii a na další schůzky se už dostavil se záznamovým zařízením a označenými bankovkami.

„Výběrové řízení na opravy aut měl zcela v gesci Kotrouš. Mohl smlouvu vypovědět,“ řekl soudu primátor. Svobodovi poradci v jednání s dodavatelskou firmou prý nefigurovali, Svoboda neví ani o tom, že by jednali na vlastní pěst.

Tak zle jsme na tom nebyli, vypověděla manželka

Kotroušova manželka Eva podle svých slov o manželových aktivitách nic nevěděla. Zároveň popřela, že by na tom byla rodina tak špatně, aby její muž musel obcházet dodavatele služeb pro městskou policii a chtít na nich výpalné.

„Trochu se nám přestalo dařit,“ popisovala situaci v rodinném rozpočtu z loňského léta, kdy Kotrouš poprvé vyhledal Jíšu a oznámil mu, že bude muset do budoucna odvádět 5 procent z tržeb, pokud nechce o zakázku přijít.

S rodinnými financemi u Kotroušů, to podle jejích slov bylo „těžší, ale zvládnutelné“. Coby provozovatelka fitnesscentra prý měla loni v létě slabší sezónu a musela zhruba 40 tisíci korunami dotovat nájem za prostory své provozovny.

Kotrouš v té době coby ředitel městské policie pobíral plat, který primátor Svoboda u soudu odhadl na 80 až 90 tisíc korun měsíčně včetně odměn.

Po výpovědi své manželky se Kotrouš rozplakal.

Bývalý strážník se k úplatku přiznal

Již v úterý se k úplatku vyjádřil náměstek šéfa městské policie Jaroslav Bláha. „O převzetí úplatku nic nevím,“ řekl soudu. Ke zrušení soutěže na opravy aut podle něj rozhodla stížnost jednoho z neúspěšných uchazečů. Strážníci podle něj museli v posledních letech šetřit, ze zhruba 80miliónového rozpočtu seškrtali loni deset miliónů.

Kotrouš se v pondělí k přijetí úplatku doznal. "S odstupem doby vím, že jsem udělal velkou hloupost, je mi to upřímně líto, ale čas nevrátím," řekl.

Bývalého ředitele zadrželi policisté před rokem cestou od majitele autoservisu Josefa Jíši. Vezl "doplatek" úplatku ve výši 150 000 korun. Celkem ve dvou splátkách dostal 350 000 korun.

Peníze podle obžaloby bral za to, že firmě nevezme lukrativní zakázku na servisování vozů strážníků. Jíšovi hrozilo, že o zakázku přijde, protože magistrát na autoservis vozů vyhlásil novou soutěž. Část peněz měli dostat i magistrátní úředníci, řekl Kotrouš Jíšovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám