Hlavní obsah

Byl jsem na túře, tvrdí mladík obžalovaný z ubodání studentky v arboretu

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Radúz Šafránek, obžalovaný z březnové vraždy studentky v arboretu Mendelovy univerzity v Brně, v pondělí u soudu vinu popřel. Tvrdí, že v osudné odpoledne byl na túře po okolí Brna a v arboretu nebyl. Třiadvacetiletý mladík je bývalý přítel zavražděné dívky a policisté ho dopadli následující den po činu. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až doživotí.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Hodná, milá, obětavá, přátelská. Tak vzpomíná rodina i přátelé na ubodanou dívku. Podle obžaloby měla osudný den 8. března 2015 schůzku v arboretu se svým bývalým přítelem Šafránkem. Ten už si měl podle vyšetřovatelů na setkání přinést nůž.

„Velkou intenzitou já pak nožem zasadil rány do obličeje, břicha, zad, rukou i nohou. Rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Napadená se surovému útoku bránila, ale zranění vedla k okamžité smrti. Bezprostřední příčinou byla rána, která pronikla až do mozku. Po činu jí obžalovaný ukradl kabát a kabelku,“ konstatovala státní zástupkyně.

Nic jsem nespáchal, měli jsme se sejít, ale v arboretu jsem nebyl.
obžalovaný

Šafránek se před soudním jednáním pokusil o demonstrativní sebevraždu a skončil na psychiatrii. Před soudem si stěžoval, že se kvůli tomu nemohl dostatečně bavit se svou obhájkyní. Soudce Petr Jirsa s odkazem na zprávu brněnské věznice konstatoval, že Šafránkovi nikdo do práva na obhajobu nezasahoval. „Už mi nic jiného nezbývá,“ vysvětlil svůj pokus o sebevraždu.

Nevypovídal

Hubený mladík s rašícím knírem pak před soudem tichým hlasem tvrdil, že se ničeho nedopustil. „Nic jsem nespáchal, měli jsme se sejít, ale v arboretu jsem nebyl. Vypovídat nebudu a na otázky nebudu odpovídat vzhledem k mému psychickému stavu,“ šeptal před soudem Šafránek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radúz Šafránek před soudem

Při předchozím výslechu si Šafránek stěžoval, že jej zkoumali znalci, když bral léky, a proto jsou jejich posudky zkreslené. „Taky mě při výslechu vyšetřovatelé nutili něco říkat a fyzicky mě napadali,“ stěžoval si.

„Ten den, kdy se to stalo, jsem se s ní měl sejít, ale nakonec z toho sešlo. Místo toho jsem šel na túru po okolí Brna,“ tvrdil mladík.

Šafránek dříve studoval na Univerzitě obrany. „Radúz Šafránek studoval od 16. 9. 2014 do 30. 6. 2015 na Univerzitě obrany v civilní formě studia. Důvody ukončení studia nejsou veřejně sdílenou informací,“ potvrdil mluvčí školy Vladimír Šidla. Pak začal dálkově studovat ekonomiku na Mendelově univerzitě.

Rodina zavražděné dívky chce po Šafránkovi téměř čtyři milióny korun. Soud bude pokračovat výslechy svědků a znalců až do středy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám