Hlavní obsah

Brutální napadení v autobusu potrestal soud obecně prospěšnými pracemi

– Praha
Novinky, bad

Za brutální napadení spolucestujícího musí David Mikuš (27) a Jiří Rezek (26) podle pondělního verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 4 odpracovat 250, respektive 300 hodin obecně prospěšných prací. Rezek trest přijal, Mikuš ani státní zástupkyně se k němu dosud nevyjádřili.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační snímek

Článek

K útoku došlo loni v listopadu. Rezek s Mikušem a dalším svým kamarádem nastoupili v pražských Kunraticích do autobusu se psem, který ale neměl vodítko ani košík. Řidič autobusu je proto vyzval, aby autobus opustili. To mladíci sice udělali, ale za okamžik se zase vrátili. „Nastoupili zpátky a smáli se, že mě vypekli,“ uvedl u soudu řidič.

V tu chvíli se do toho vložil muž, který jel autobusem i se svou malou dcerkou. „Zeptal se jich, jestli si dělají srandu,“ vzpomínal jeden ze svědků.

Pak začala strkanice. Z výpovědí zúčastněných není úplně jasné, kdo ji začal. Napadený cestující připustil, že jednoho z trojice udeřil pěstí, což si alkoholem posilnění mladíci nenechali líbit. Do muže se pustili pěstmi a kopanci.

Pán ke mně přišel a dal mi pěstí, a tak jsem se zvedl a vrátil mu to
David Mikuš

„Byl jsem napaden já. Pán ke mně přišel a dal mi pěstí, a tak jsem se zvedl a vrátil mu to,“ uvedl u předchozího líčení Mikuš. „Byl jsem pod vlivem alkoholu. Kdybych nebyl, nic by se nestalo. Mám doma přítelkyni a malou holčičku,“ dušoval se.

Třetí ze skupinky obžalován nebyl. U soudu uvedl, že se fyzického napadání nezúčastnil a z autobusu vystoupil.

„Za použití expresívních výrazů jsem se snažil zabránit protiprávnímu jednání,“ prohlásil u soudu. Útočníci způsobili muži otoky hlavy a brady a silné krvácení. Rezek ani neváhal vzít na muže klacek, který měl s sebou pro psa.

„Žádný svatoušek”

Část útoku zachytila kamera umístěná v autobuse. Soudce Vítězslav Rašík nechal jako důkaz záznam přehrát v soudní síni.

„Bylo tam jen, jak jsme se už neovládali a bušili do něj jak debilové,“ komentoval video Rezek, který na rozdíl od Mikuše k soudu dorazil. „Nejsem žádnej svatoušek, bylo to nepřiměřený. Ale nechápal jsem, proč se člověk, kterej je tam s malou dcerou, do něčeho takovýho pouští,“ dodal.

Po útoku, který podle řidiče trval minimálně pět minut, vzali oba obžalovaní nohy na ramena a ze zastávky utekli. Řidičem přivolaná policejní hlídka je dopadla asi o půl kilometru dál. Záchranka mezitím napadeného muže ošetřila.

Oběma mladíkům, kteří mají v rejstříku trestů shodně šest záznamů, hrozily za pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví až tři roky vězení. Státní zástupkyně pro ně žádala buď nepodmíněný trest v řádu měsíců, nebo výchovný trest ve formě obecně prospěšných prací.

Soudce Rašík nakonec zvolil druhou variantu, zejména proto, že není jasné, kdo potyčku vyprovokoval, a napadený muž neutrpěl žádné trvalé následky. „Stydím se,“ prohlásil Rezek ve své závěrečné řeči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám