Hlavní obsah

Brutální lupič, který zohavil ženě obličej, si odsedí deset let

Právo, pko
BRNO

Krajský soud v Brně poslal na 10,5 roku za mříže jednačtyřicetiletého nenapravitelného lupiče Zdeňka Kyněru, který má na svém kontě téměř třicet loupežných přepadení s celkovou škodou více jak 1,2 miliónu korun a dvě těžké újmy na zdraví k tomu. Při jednom přepadení zohavil výstřelem z plynové pistole obličej zaměstnankyni sázkové kanceláře.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Kyněra se snažil skrýt před objektivy kamer a fotoaparátů.

Článek

Kyněra si zpravidla troufal jen na osamělé ženy za pulty čerpacích stanic, směnáren nebo sázkových kanceláří, které při přepadeních bil, kopal a nadával jim. Po celé republice řádil na přelomu let 2006 a 2007.

Při přepadení sázkové kanceláře na jaře 2007 v Brně Kyněra dokonce zmáčkl spoušť plynové pistole a z bezprostřední blízkosti vypálil do obličeje zaměstnankyně provozovny.

Žena útok přežila se zohaveným obličejem a málem přišla o zrak. „Další žena utrpěla po přepadení posttraumatickou stresovou poruchu. Dodnes se bojí vycházet za tmy a stále nemůže chodit do práce,“ řekl v závěrečné řeči žalobce Jaroslav Kubeša.

Klec spadla na jaře 2007 v Humpolci. Kyněra tam vyloupil směnárnu, ale policii tentokrát neunikl. „Dokonce i střílel, nakonec se schoval v kotelně jednoho rodinného domu. Když byla ale obklíčen, vzdal se,“ řekl žalobce.

Bral i erotické časopisy

Při loupežích bral Kyněra všechno, co mu přišlo pod ruku - nejenom peníze, ale i dálniční známky, dobíjecí kupony na telefon, v jednom z vyloupených sex shopů nepohrdl ani erotickými časopisy. Některé z uloupených věcí byly nalezeny v Kyněrově autě a jeho garáži.

„Ty věci mi tam dali sami policisté, podstrčili důkazy,“ bránil se lupič. „Pan státní zástupce lže a chci si na mně, nevinném člověku, udělat jméno. Proto pozval do soudní síně novináře, aby se proslavil,“ vztekal se při závěrečné řeči usvědčený lupič, který už byl několikrát soudně trestán.

Jeho snaha ale nechala soudce chladnými. „Žádné polehčující okolnosti soud neshledal, zato přitěžujících byla celá řada. Trest je proto přiměřený,“ řekl při odůvodnění předseda senátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám