Hlavní obsah

Brněnského soudce stíhá policie

Měl spravedlivě trestat porušování zákonů, místo toho to ale vypadá, že sám právo porušoval. Podle informací Práva je jeden ze soudců brněnského krajského soudu trestně stíhán a v brzké budoucnosti by se mělo rozhodnout o jeho obžalobě.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

V rukou detektivů skončil soudce trestního úseku, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na fázi vyšetřování jej neuvádí.

Jeho kancelář v budově krajského soudu je zamčená a chybí i cedulka se jménem. Právě v kanceláři policisté před několika týdny hledali důkazy o údajné soudcově trestné činnosti.

„Soudce je postaven mimo službu z důvodu trestního stíhání. Rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce soudce mu bylo doručeno 15. 7. tohoto roku. K okolnostem jeho odvolání se vyjadřovat nebudeme,“ potvrdila stíhání mluvčí ministerstva spravedlnosti Marcela Nevšímalová.

Zdrogovaného řidiče policisté na dálnici D5 zastavili „americkým“ způsobem

Krimi

Nikdo z kolegů stíhaného soudce se nechtěl vyjadřovat k okolnostem obvinění, které podle důvěryhodných zdrojů Práva mohou přímo souviset s výkonem funkce.

„V této fázi vyšetřování, která je ze zákona neveřejná, se k tomu nelze nijak vyjadřovat,“ řekl místopředseda soudu Aleš Flídr.

Státní zastupitelství by mělo v dohledné době rozhodnout o tom, zda na soudce podá obžalobu.

Vyšetřování i dozor nad ním se přitom odehrávaly mimo Jihomoravský kraj tak, aby nebyly napadnutelné pro podjatost. Stejně tak, pokud by se případ dostal k soudu, rozhodovali by o něm soudci mimo jižní Moravu.

Právo se snažilo soudce kontaktovat telefonicky žádostmi o vyjádření, telefon ale nezvedal a na dotaz zaslaný SMS nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám