Hlavní obsah

Brigádníci dostali den před výbuchem ve Vrběticích nečekaně volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Brigádníci společnosti Imex Group, která měla munici ve Vrběticích, dostali den před výbuchem ve Vrběticích nečekané volno. Do firmy naopak vyrazil jediný člověk, a to majitel firmy Petr Bernatík mladší. Vyplývá to ze zjištění iRozhlasu, které ve čtvrtek zveřejnil na svém webu.

Foto: Policie ČR

Sklad munice č. 16 ve Vrběticích před výbuchem (16. října 2014)

Článek

Podle serveru měli brigádníci chystat munici k převozu, místo toho dostali na 15. října 2014 volno. Do skladu číslo 16, kde byla uskladněna munice, měl poté vyrazit sám Bernatík mladší, přičemž podle brigádníků to bylo výjimečné. Na kontroly vždy jezdil s někým.

Agenti GRU, kteří měli stát za explozí ve Vrběticích, podle Bellingcat povýšili a pracují pro Kreml

Evropa

Podle Radiožurnálu to potvrdilo několik zdrojů, policie a státní zastupitelství ale tuto informaci komentovat nechtěly. Bernatík však byl v únoru na několik hodin zadržen a u něj doma i ve firmě byla prováděna domovní prohlídka.

Bulhaři podezírají ruské agenty ze zapojení do výbuchů ve svých muničních skladech

Evropa

Sám Bernatík ani právník firmy Imex Group Radek Ondruš nechtěli informaci komentovat. Ondruš pouze připustil, že brigádníci dostali volno, protože na ně neměl kdo dohlížet.

Sklady ve Vrběticích vybuchly o den později. Podle vyšetřovatelů za explozemi stojí agenti ruské GRU. Zemřeli při nich dva zbrojíři firmy Imex Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám