Hlavní obsah

Bratry vrahy nerozdělilo ani vězení, chtějí být za mřížemi spolu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Prvním, koho Jaroslav Hrdlička (29) z Tymákova toužil vidět po tom, co koncem září skončil ve vazební cele plzeňské věznice kvůli podezření z vraždy, byl jeho bratr Vojtěch. Přání se mu teď vyplnilo. Bylo to rodinné setkání za zvláštních okolností. Vojtěch Hrdlička si totiž odpykává ve stejné věznici 19letý trest za vraždu otce a macechy.

Foto: Archiv, Právo

Vojtěch Hrdlička (vlevo) a jeho bratr Jaroslav Hrdlička

Článek

„Oba si přáli se spolu setkat a oba mají nárok na návštěvu. Takže jsem jim to umožnil,“ řekl Právu ředitel věznice Petr Folk s tím, že dal i na doporučení odborníků, podle nichž jsou sourozenci na sebe velmi fixovaní a je mezi nimi silné rodinné pouto.

Šéfa káznice dokonce požádali, jestli by v případě Jaroslavova odsouzení mohli sdílet společnou celu ve výkonu trestu.

Týrání jako motiv

Během soudu s Vojtěchem Hrdličkou zaznělo, že oba bratři byli v dětství otcem a nevlastní matkou vystavováni psychickému týrání a ponižování. To byl také motiv, proč je loni v červenci Vojtěch zabil. Bezprostředním impulzem k vraždě byla obava o osud Jaroslavova malého syna.

Zavraždění totiž vyhrožovali, že ho kvůli finančním problémům nechají otci odebrat a vezmou si ho do pěstounské péče. Vojtěch slíbil Jaroslavovi, že se jim to pokusí rozmluvit. Místo toho je rozsekal sekerou.

Jaroslava Hrdličku zatkla policie minulý měsíc. Přiznal se k vraždě 25letého Ondřeje B., který byl přítelem jeho nevlastní sestry. Vraždu Hrdlička podle všeho plánoval. Mladíka vylákal mimo dům, kde ho napadl nožem. Tělo pak naložil do auta a odvezl do lesa u Kornatic, kde se ho zbavil.

Svědci z okruhu rodiny zavražděného za tím vidí žárlivost. „Dělalo to na mě dojem, že se Jarda do své nevlastní sestry zamiloval a snažil se jí vztah s Ondřejem rozmluvit, aby ji získal pro sebe. Hodně ho pomlouval,“ uvedla v rozhovoru s Právem jedna z velmi blízkých kamarádek Ondřeje.

Právo kontaktovalo i Vojtěcha Hrdličku, aby se mohl k obvinění svého bratra vyjádřit. Z vězení poslal dopis, ve kterém uvedl, že k tomu nemá co říci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám