Hlavní obsah

Bouře má již dvě oběti, muž nevyplaval po potopení pramice

– Příbram • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Petr Nový

Druhou obětí čtvrteční vlny bouřek v Česku se pravděpodobně stal 25letý muž, který zmizel pod hladinou vltavské nádrže u Županovic na Příbramsku. První obětí čtvrtečních intenzivních bouří byla pětasedmdesátiletá žena, kterou zabil strom. Žena procházela parkem v Hrádku nad Nisou na severu Čech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na pramici jelo pět lidí. Jeden se ke břehu nedostal.

Článek

U Županovic řádila bouře kolem půl šesté večer. V té době byla na hladině Vltavy pramice s pěti lidmi. Velká vlna loď zaplavila, ta klesla ke dnu. Skupina se snažila dostat ke břehu, muži se to ale nepodařilo a zmizel pod vodou.

„Na místo byli přivoláni příbramští záchranáři, kteří všechny čtyři osoby ponechali po kontrole zdravotního stavu na místě, tři z nich neutrpěly žádná poranění, jedna z žen byla lehce zraněná,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. [celá zpráva]

Policejní potápěči se do pátrání po zmizelém muži pustí v pátek dopoledne.

Potápěči budou hledat mladíka, jenž při bouři nevyplaval z Vltavy. „Byl na pramici, která se při bouři potopila. Další čtyři lidé, kteří s ním na lodi byli, se zachránili,“ řekla mluvčí policie Lenka Pavlová.

"Pohřešovaný muž byl podle ní neplavec a je možné, že byl v době nehody opilý. Příčinou potopení pramice s pětičlennou posádkou, v níž bylo o sedmileté dítě, bylo pravděpodobně nepříznivé počasí," dodala.

Přes loď se převalily velké vlny, nabrala vodu a klesla pod hladinu. Při plavání ke břehu se jeden z pasažérů potopil a už se nevynořil. Ostatní se dostali na břeh.

Při čtvrteční večerní bouřce v parku v Hrádku nad Nisou na Liberecku zemřela žena. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové objevili lidé usmrcenou ženu zhruba ve věku 75 let pod větvemi, které ulámala vichřice.

Do Česka přišlo odpoledne od jihozápadu ochlazení, bouře a déšť.Bouřky nadělaly velké škody a několik lidí se při nich zranilo.

Vlaky mají stále zpoždění

Provoz na železnici se stále nevyrovnal s následky noční bouřky. Ačkoliv tratě jsou s jedinou výjimkou již plně průjezdné, více než 30 vlaků nyní jede se zpožděním větším než půl hodiny. Nejhorší je situace na koridorech z Prahy do Brna a do Ostravy, kde není výjimkou ani dvouhodinové manko. Zjistila to z digitální železniční mapy Babitron.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka se zpoždění podaří eliminovat nejspíše až v odpoledních hodinách. "Ještě nějakou dobu potrvá, než si to sedne," uvedl Joklík.

Nejhůře je na tom vlak EuroCity Avala z Prahy do Bělehradu, který má u Velimi téměř čtyřhodinové zpoždění. Luxusní noční vlak EuroNight z Berlína do Budapešti stojí v Břeclavi se zpožděním 220 minut. Trať na Slovensko je zavřená, s obnovením provozu se počítá nejdříve ve 12:00. České dráhy ostatní soupravy posílají z Břeclavi zpět do vnitrozemí.

Stovky domácností bez proudu

V Královéhradeckém kraji jsou v pátek bez elektřiny stovky domácností. Pro okresy Trutnov a Jičín platí kalamitní stav. Energetici věří tomu, že hlavní část poruch se jim podaří odstranit během dneška. Řekla to mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. V jednu chvíli byla při bouři bez proudu více než čtvrtina regionu.

V pátek ráno bylo v kraji 40 až 50 poruch na vedeních vysokého napětí a stovky poruch na nízkém napětí. "Nejvíce byla bouřkovou vlnou zasažena západní a severní část regionu. Zejména Trutnovsko, Krkonoše, Jičínsko, Nový Bydžov a okolí, Police nad Metují a okolí, Hradecko," řekla Beránková.

Opravy poruchovým četám ztěžuje podmáčený terén, kvůli kterému se k poničeným vedením nemohou dostat s těžkou technikou. Poruchové čety energetici už v noci posílili a pomáhají jim i externí firmy. Nejvíce poruch způsobil vítr a stromy a větve popadané do vedení.

Škody energetici zatím nevyčíslili. Měli by však být nižší než po poslední velké vichřici Emma v březnu 2008, která energetikům v regionu poničila majetek za 76 milionů korun. Tehdy energetici museli v regionu dokonce vyhlásit stav nouze. Vichr při Emmě lámal stožáry vysokého napětí a z chodu vyřadil i některé velké rozvodny.

Reklama

Výběr článků

Načítám