Hlavní obsah

Boudař z Bumbálky dostal rok podmíněně

– Trutnov
Právo, Vladislav Prouza

Trest jeden rok s dvouletou podmínkou dostal v pondělí u Okresního soudu v Trutnově provozovatel zřícené nákladní lanovky u krkonošské boudy Bumbálka Miloslav Jirman. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloslav Jirman u soudu v Trutnově

Článek

Nároky pozůstalých po mrtvém otci rodiny ve výši jednoho miliónu korun a zdravotních pojišťoven za léčbu čtveřice těžce zraněných obětí tragédie z 29. listopadu 2013 odkázala soudkyně Stanislava Suchánková na občanskoprávní soud.

Vyhlášení nepravomocného rozsudku se 45letý Jirman nezúčastnil. Státní zástupce i advokát obžalovaného si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Muži hrozilo až šest let vězení

„Jeho podíl zavinění byl hlubší, než soud původně shledával a nyní stanovil trest na samé spodní hranici zákonné sazby,“ okomentovala pondělní verdikt Suchánková. Boudaře obžaloba vinila z usmrcení a těžkého ublížení z nedbalosti. Hrozilo mu až šest let vězení.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloslav Jirman (uprostřed) mezi státním zástupcem a zmocněnkyní poškozených.

„Navrhuji trest 1,5 až 2 roky s podmínečným odkladem 2,5 až 3 roky. Obžalovaný o přepravě osob na nákladní lanovce vždy věděl, čímž zavinil smrt přítele a čtveřici těžkých zranění. Lano lanovky bylo poškozené,“ prohlásil státní zástupce, podle něhož měl Jirman o načerno přepravovaných lidech nejen vědět, ale rovněž je ubezpečovat o bezpečnosti podobné dopravy.

Lano nebylo v dobrém stavu, ale odpovídalo normě.
obžalovaný M. Jirman

„Požaduji zproštění obžaloby. Klient nic nezavinil a peníze na odškodné nemá. Varuji před demagogií, že nákladní lanovka vozila lidi běžně, jak vypovídají přátelé poškozených motivovaní ziskuchtivostí. Primární příčina je, že na lanovku někdo svévolně nasedl, dále už jde o sekundární záležitosti,“ kontroval advokát 45letého Jirmana s cílem svalit větší díl viny na přepravovanou rodinu z Pardubicka.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zřícená lanovka Bumbálka na Přední Labské.

V důsledku pádu z možná desetimetrové výšky zahynul otec rodiny. Matka s dvojicí dcer utrpěly spolu s rodinnou známou těžká zranění. „Šlo o velkou tragédii, jež možná nadobro zpřetrhala dlouholeté přátelské vztahy. Lano nebylo v dobrém stavu, ale odpovídalo normě. Dva měsíce předtím jsme s Honzou (muž, jenž zahynul) lanovku opravovali. Její stav znal,“ vypověděl Jirman.

Kompenzaci za následky úrazu, snížené společenské uplatnění a ztrátu otce požaduje dvojice nezletilých dcer mrtvého muže. Odškodné odůvodnila obžaloba tvrzením, že nezletilé děti nenesou žádnou vinu na chování rodičů, kteří svévolně nasedli do nákladní lanovky.

„Oběti byly přesvědčeny, že jízda je bezpečná, navíc když Jirman takto přepravoval i vlastní děti,“ doplnila obžalobu zmocněnkyně poškozených. Kriminalisté vyslechli okolo 350 bývalých hostů Bumbálky, kteří popsali řadu případů, kdy skoro 35letá lanovka neoprávněně vezla lidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám