Hlavní obsah

Blesky v lednu? Přes Čechy se prohnala bouřka. Bez proudu bylo 15 000 domácností

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ok, jap, vor

Desítky výjezdů mají v úterý odpoledne hasiči v Praze a ve Středočeském kraji. Vyjíždějí kvůli popadaným stromům a uvolněným střechám. Přes střed Čech se prohnala bouřka se silným větrem. V pražských Bohnicích silný vítr shazoval stromy na zaparkované automobily. Ve středních Čechách bylo kvůli poruchám způsobeným silným větrem 15 000 domácností bez proudu.

V Bohnicích spadl stromVideo: aktu.cz

 
Článek

Nejvážnější je situace na Kladensku, Berounsku a Praze-západ, kde hasiči hlásí 35 výjezdů. „Na řadě míst popadaly stromy na vozovky nebo zůstaly nad vozovkou nebezpečně nahnuté,“ uvedla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

U Dolního Bezděkova spadl strom na dráty elektrického vedení, na místě jsou energetici.

Foto: Aktu.cz

Strom spadl na auta v pražských Bohnicích

Stromy na mnoha místech popadaly na dráty elektrického vedení. Před 16:00 se podařilo řadu poruch odstranit a bez proudu zůstává asi 6000 odběrných míst. ČEZ nyní eviduje v kraji 14 poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace je kolem Prahy, na Benešovsku, Nymbursku a Kolínsku, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

V Itálii se v bouřkách zřítil dálniční viadukt

Zahraniční

V Karlovarském kraji museli kvůli větrné bouři hasiči zasahovat asi u pětadvaceti případů, většinou odstraňovali ze silničních komunikací větrem vyvrácené a polámané stromy. Na některých místech proto stromy komplikovaly dopravu.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

Ve Východní ulici v Karlových Varech - Drahovicích dokonce jeden strom spadl na zaparkované auto, které poškodil. Podle mluvčího hasičů Jiřího Markuska majetkové škody nadělal vítr ještě na Doupovsku, kde v obci Bražec poškodil střechu na staré stodole. „Je to všechno bez zranění,“ uvedl Markusek.

Foto: HZS KK, Novinky

Poškozené vozidlo pod vyvráceným stromem ve Východní ulici v Karlových Varech - Drahovicích.

Meteorologové varují před silným větrem a ledovkou

Počasí

Výjezdy hlásí také pražští hasiči. Ve Vršovicích spadl strom na osobní auto, ve Strančicích spadla klimatizace na silnici. Na Vinohradech řeší spadlou lampu v Soběslavské ulici a v Nuslích uvolněnou plechovou střechu.

Foto: Aktu.cz

Strom spadl na auta v Bohnicích

„Ve většině případů se jedná o popadané stromy nebo uvolněném plechy na střechách domů,“ doplnil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Rarita, ale stává se to

„První bleskové výboje jsme zaznamenali ve 12:50 hodin na Chebsku, dále se bouřky vyskytly na Ústecku, Liberecku, Plzeňsku, ve Středočeském kraji a ve 13:30 hodin dorazily do Prahy,” řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Zřícená lampa v Soběslavské uliciVideo: Novinky

Blesky v lednu nejsou nad územím České republiky běžnou záležitostí. „Je to rarita, ale na přechodech takto významných studených front se to děje,“ uvedla Honsová. Připomněla, že loni podobná událost nastala 3. února a za zmínku podle ní stojí i bouřka z 22. prosince 2018.

Lidé na Sibiři uvízli ve sněhové bouři v rozbitém autobuse, venku bylo –26 stupňů Celsia

Koktejl

„Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že například 28. ledna v roce 1517 se vyskytla zimní bouřka, doprovázená i krupobitím a silným větrem,” upřesnila meteoroložka.

Přechod blesků nad Českem 28.1.2020Video: chmi.cz

Podle facebookového profilu lovců bouřek se přes střed Čech prohnala bouře ve tvaru linie tzv. squall line se silným nárazovým větrem a elektrickou aktivitou. Zásah bleskem zaznamenali do vysílače Cukrák. Český hydrometeorologický ústav vydal na úterý varování před silným větrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám