Hlavní obsah

Bezpečnostní rada schválila ozbrojenou ochranu letadel

Právo, ČTK, apb
PRAHA

S novou podobou systému ochrany letišť a letadel, včetně možnosti ozbrojeného policejního doprovodu na palubách, v úterý vyslovila souhlas Bezpečnostní rada státu. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského se tento národní bezpečnostní program ochrany civilního letectví týká hlavně České správy letišť, které podrobně určuje, jak zabezpečit ochranu a neprostupnost určitých částí mezinárodních letišť.

Foto: Stanislava Dvořáková

Manželé Staffordovi, hosté RC Srdíčka, svým vyprávěním ukázali cestu jak včas řešit manželské problémy.

Článek

"Cestující by neměli nic pocítit," řekl novinářům Šimonovský po jednání bezpečnostní rady státu. Materiál reaguje na hrozbu terorismu, ale také na vstup České republiky do Evropské unie. Je aktualizací podobného materiálu z roku 2000. Týká se podle ministra všech činností souvisejících s odbavováním cestujících, s úklidem letadel, prostor pro cestující, se všemi službami, které souvisí s provozem na letišti a v letadlech.

Ministr vnitra Stanislav Gross zdůraznil, že policie a tajné služby prakticky nepřetržitě monitorují situaci na bezpečnostně citlivých místech, kam patří i mezinárodní letiště. "Materiál nebude v tuto chvíli znamenat zvýšení početního stavu policie na letištích," uvedl Gross.

Podle Šimonovského se materiál dotýká také postupů, které jsou povinni plnit cizí dopravci na území České republiky, zejména při bezpečnostních doprovodech, ať už ozbrojených nebo neozbrojených.

Ozbrojený doprovod

Bezpečnostní doprovod speciálních agentů bezpečnostní služby po 11. září 2001 používají i České aerolinie. "Ochranka není ozbrojena, tak je vše v pořádku," poznamenal Šimonovský. Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) upřesnil, že ozbrojený doprovod v letadlech mohou vykonávat výlučně policisté. "V tomto smyslu jednáme s českými dopravci o uzavření smlouvy," řekl Gross. Jednání mají vyřešit i situaci, kdy dostanou České aerolinie od Spojených států požadavek, aby při transatlantických letech byla ochranka vybavena střelnými zbraněmi. "Zbraně pro tyto účely jsou totiž vyráběny tak, aby se při výstřelu nepoškodil plášť letadla," uvedla tisková mluvčí ČSA Marcela Picková.

Přitvrdit vůči nelegální migraci

Bezpečnostní rada schválila i soubor nových opatření k migrační politice. Cílem je především zpřísnit postup vůči nelegální migraci a nelegálnímu zaměstnávání cizinců.

"Bude třeba posílit kontrolní orgány jako úřady práce, cizineckou policii a další složky v kontrole a odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců. Zpřísnit kontroly zahraničních právnických a fyzických osob a společností, kde ve statutárních orgánech jsou občané cizích států. Ukazuje se, že mnohdy právě tyto právnické a fyzické osoby zaměstnávají nelegálně cizince," řekl po zasedání bezpečnostní rady ministr vnitra Stanislav Gross. Uvedl, že budou také mnohem více využívány sankce vůči podnikatelům zaměstnávajícím cizince za daňové nedoplatky. "Soubor těchto opatření je zaměřen také proti organizovanému zločinu," vysvětlil Gross.

Rada vládě dále doporučila dát do trestního zákona novou skutkovou podstatu, aby předložení jakéhokoli padělaného, pozměněného nebo podvodně získaného dokladu při vstupu a pobytu cizinců bylo trestným činem.

V řadě doporučení je řešena otázka prevence před nelegální migrací a vymahatelnost úhrady nákladů při správním vyhoštění cizince. Legální migranti by měli mít při vyřizování pobytu usnadněno získávání povolení k zaměstnání.

O doporučeních bezpečnostní rady s konečnou platností rozhodne vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám