Hlavní obsah

Bezdomovec si za vraždu kamaráda odsedí 14 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na 14 let poslal v pátek plzeňský krajský soud do vězení se zvýšenou ostrahou Pavla Kotvu. O pět let staršího muže bez domova Kotva utloukl loni v létě v Plané na Tachovsku. Rozsudek zatím není pravomocný, žalovaný se na místě odvolal.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Bezdomovec Pavel Kotva v doprovodu eskorty před vynesením rozsudku.

Článek

Incident se podle obžaloby stal v červenci za kostelem v Plané. Kotva v úmyslu zabít srazil pěstmi k zemi druhého muže a nakonec ho dobil ranami kamenem do hlavy. Napadený muž ještě ten den zemřel.

Kotva byl v minulosti 19krát trestán pro majetkové delikty. S ubitým bezdomovcem se znal roky z ulice, kde žili. „Spím vždycky u Penny v Plané, občas někomu vypomůžu, a tak mám peníze na jídlo,“ řekl ke své osobě Kotva. V inkriminovaný den si vydělal pár stovek, nakoupil jídlo a krabicové víno. Když se sešel se svou budoucí obětí, už měli oba něco upito.

To mě rozčílilo, tak jsem mu dal pěstí, až upadl na kámen na zem, pak jsem ho ještě párkrát kopl a dupl na krk a tělo.
Pavel Kotva

V konzumaci alkoholu muži pokračovali, když začal napadený muž Kotvovi vyhrožovat, že na něj pošle kamarády s mačetou a ti mu useknou hlavu. „To mě rozčílilo, tak jsem mu dal pěstí, až upadl na kámen na zemi, pak jsem ho ještě párkrát kopl a dupl na krk a tělo, nechtěl se zvednout,“ popsal událost Kotva.

Pak odešel spát, druhý den v poledne ho zadrželi policisté. K útoku se přiznal, ale tvrdil, že ho rozhodně nechtěl zabít. Hovořil také o tom, že se s ním na činu podílel ještě další bezdomovec, který nakonec na napadeného hodil těžký kámen. To ale před soudem odvolal.

Falešné obvinění dalšího člověka kvůli minulosti

„On proti mě svědčil, když jsem něco ukradl, tak jsem se mu chtěl pomstít,“ vysvětlil své lhaní. Ostatně důkazy dosvědčovaly, že pachatelem mohl být jedině Kotva.

„Podle znalců jde v případě pachatele o asociální osobnost se sklony k alkoholu. V době činu se nacházel ve stavu středně silné opilosti, jeho ovládací schopnosti však byly sníženy jen nepodstatně. Vyhlídka na jeho resocializaci je nepříznivá. Proto mu soud uložil 14letý trest,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Přemysl Špicar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám