Hlavní obsah

Bezdomovci dupal na hlavu a okradl ho o 200 korun, dostal 13 let

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Smrt bezdomovce, jehož tělo bylo nalezeno ohořelé pod mostem, způsobil 44letý Petr Kudráč. Krajský soud v Liberci mu vyměřil trest 13 let vězení. Odsouzen byl za loupež a těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Rozhodnutí soudu není pravomocné, Kudráč se proti rozsudku na místě odvolal.

Bezdomovci dupal na hlavu a okradl ho o 200 korun, dostal 13 letVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Já se toho nedopustil. Nemám s tím nic společného. Nikdy bych člověku neublížil. Věřím v boha a srdce mám na pravém místě,“ řekl emotivně Kudráč v závěrečné řeči.

Obžalovaný od počátku soudního procesu vinu odmítá. V přípravném řízení ale policii přiznal, že v srpnu 2011 v noci pod silničním mostem v Liberci-Rochlici surově zbil dvaašedesátiletého bezdomovce a okradl ho o 200 korun. Účastnil se i rekonstrukce, pak ale otočil a přiznání odvolal.

Obžalovaný křičel na soudkyni, pak si vyžádal lékařeVideo: Jaroslav Švehla, Právo

Útok byl pro bezdomovce smrtelný. Agresor mu podle znalců zřejmě dupal nohou na hlavu. Rány byly tak silné, že oběti vpáčil celou střední část obličeje do lebky. O několik desítek minut byl bezvládný muž napaden znovu. Někdo mu zlomil žebra a zapálil ho. V té době bezdomovec ještě žil. "I kdyby nedošlo k zapálení, zemřel by. Byl těsně před vyhasnutím základních životních funkcí," řekl dříve znalec Radovan Havel.

Bezdomovec se nemohl hýbat

„Nepodařilo se prokázat, kdo stojí za tím, že tělo zemřelého ohořelo, nicméně my máme za to, že obžalovaný je odpovědný za těžkou ujmu na zdraví s následkem smrti, jak bylo popsáno v obžalobě,“ řekla předsedkyně soudního senátu libereckého krajského soudu Eva Drahotová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaný Kudráč u libereckého soudu

Kudráč bezdomovce znal. Pomáhal mu a občas mu nosil jídlo. Starší muž, žijící převážně pod mostem, měl totiž vážně nemocné nohy a mohl se pohybovat pouze po čtyřech nebo se plazil.

V osudné noci ale Kudráč chtěl po bezdomovci peníze na pivo. Neuspěl, a tak si peníze vzal násilím. Jen těžko se bránící bezdomovec, kterému obžalovaný sebral 200 korun, začal obžalovanému sprostě nadávat.

Navíc Kudráčovi pohrozil, že udá jeho syna, který byl v té době na útěku z výchovného zařízení. To Kudráče podle obžaloby rozčililo a bezdomovce surově zbil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám