Hlavní obsah

Benešová se za výroky o justiční mafii omlouvat nemusela, rozhodl soud

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se nemusí omlouvat za svůj dnes již zevšednělý výrok o „justiční mafii“. Na stranu současné místopředsedkyně ČSSD se postavil Nejvyšší soud (NS), který zrušil verdikt Vrchního soudu v Praze, který omluvu nařídil, a věc vrátil zpátky k novému projednání. NS rozhodl v neveřejném zasedání, jak Právu potvrdil jeho mluvčí Petr Knötig.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Článek

"Nejvyšší soud označil rozsudek za nesprávný a věc vrátil Vrchnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Bližší odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nelze sdělovat, dokud nebudou důvody známy účastníkům řízení," uvedl Knötig.

„NS označil rozsudek za nesprávný a věc vrátil Vrchnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Bližší odůvodnění rozhodnutí NS zatím nelze sdělovat, dokud nebudou důvody známy účastníkům řízení,“ prohlásil Knötig.

Benešová ČTK řekla, že má z rozhodnutí radost, protože "se pravda ukázala". Dodala, že ani ona odůvodnění ještě nečetla, takže podrobněji se vyjádří, až se s ním seznámí.

Dovolání je mimořádný opravný prostředek. Před rozhodnutím NS už se proto Benešová musela omluvit a navíc i zaplatit náklady soudního řízení, protože předchozí rozsudek nabyl právní moci. "Musela jsem jim zaplatit náklady řízení, ty nekřesťansky vypočtené, což dělalo asi 450 000. A musela jsem se omluvit," uvedla.

Osudný výrok zazněl 20. prosince 2007 v rozhlasovém vysílání, kdy Benešová označila například bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, někdejšího místopředsedu NS Pavla Kučeru nebo exministra spravedlnosti Pavla Němce za „člena zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila vládní garnituře, a která v zákulisí ovlivňuje kauzy“ v reakci na případ Jiřího Čunka.

Takto pojmenovaní činitelé na Benešovou podali žalobu, jenže soudce Krajského soudu v Praze Vojtěch Cepl ji z velké části zamítl s tím, že jmenovaní se opravdu scházeli a sdělovali si věci, které společně určitě projednávat neměli.

Jenže odvolací Vrchní soud věc otočil a Benešové nařídil omluvu. Nyní ale bude muset rozhodnout znovu v intencích verdiktu NS.

Reklama

Výběr článků

Načítám