Hlavní obsah

Barbora Škrlová, známá z kauzy Kuřim, může ven z vězení

Právo, Novinky, Petr Nový, Jaroslav Šnajdr
Havlíčkův Brod
Aktualizováno

Barbora Škrlová alias Anička, známá z kuřimské kauzy týrání dvou chlapců, může jít ven z vězení. Havlíčkobrodský okresní soud v úterý přijal záruku spolku Šalamoun. Zkušební doba bude pět let. Rozhodnutí zatím není pravomocné, rozhodne krajský soud.

Článek

Proti rozsudku se na místě odvolal státní zástupce Jiří Chaloupka, který nyní musí do tří dnů podat proti verdiktu písemnou stížnost ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten pak stížnost posoudí v termínu, který není přesně stanoven.

„Obvykle to bývá zhruba do měsíce. Pokud rozhodne ve prospěch Škrlové, může být ve stejný den z věznice propuštěna,“ uvedla soudkyně Jana Panská.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Barbora Škrlová během jednání havlíčkobrodského soudu

Podle Chaloupky nebyly splněny podmínky k tomu, aby vězení mohla opustit. „Odsouzená se staví do role ušlápnuté holčičky, přitom znalci u ní zjistili střídání rolí. Jako submisivní se pouze prezentuje. Posun v jejím chování směrem k nápravě nenastal, nepracovala na sobě a účinku trestu proto nebylo dosaženo,“ míní Chaloupka.

Podle něj nejsou ani dostatečné záruky spolku Šalamoun ani ombudsmana, kteří se za Škrlovou zaručili, a ani z posudků odborníků nevyplývá, že Škrlová bude na svobodě fungovat.

Do běžného života se ale vrátit může, ale ne bez pomoci.
John Bok

„Splnila zákonnou lhůtu, když si odpykala dvě třetiny trestu a bylo prokázáno její polepšení. Soud zároveň přijal nad ní záruku, a proto lze její žádosti o propuštění vyhovět,“ zdůvodnila verdikt soudkyně.

Bok: Snaží se

Předseda spolku Šalamoun John Bok u soudu dokazoval, že Škrlová se o cestu k nápravě snaží a nic nepředstírá.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Barboru Škrlovou u soudu v její nepřítomnosti zastupoval aktivista John Bok.

„Nepopírám ani nezlehčuju, co udělala, to je neodpustitelné," uvedl Bok.

"Do běžného života se ale vrátit může, ale ne bez pomoci, protože je sama bezbranná a nepraktická. Sama se ale nemá kam vrátit a po vypršení trestu by skončila na ulici,“ dodal.

Trvalo nám téměř rok, než jsme o tom, že Barboře už vězení v ničem neprospěje, soud přesvědčili.
John Bok

Ten se zaručil, že se o Škrlovou jeho sdružení postará a poskytne jí materiální i psychickou pomoc. Azyl Škrlové ve svém bytě v Brně nabídl její přítel z dětství Petr Říha. Sdružení se rovněž zaručilo spolupracovat s probační službou, která bude na Škrlovou v pětileté podmínečné lhůtě, stanovené soudem, dohlížet.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Soudkyně Jana Panská (vlevo) v úterý rozhodla o předčasném propuštění Barbory Škrlové z vězení.

Bok přijal verdikt s ulehčením, který se na místě vzdal práva odvolání. „Trvalo nám téměř rok, než jsme o tom, že Barboře už vězení v ničem neprospěje, soud přesvědčili. Určitě bude mít radost, ale zároveň bude i zaskočena. Nebude to pro ni ani pro nás jednoduché, protože i podle znalců bude celoživotně na někom částečně závislá. Těžké pro ni bude aspoň ze začátku všechno. Myslím, že dobré by pro ni bylo, kdyby začala studovat a aby se vrátila k hudbě, kterou na JAMU vystudovala,“ dodal Bok.

Ten o propuštění Škrlové žádal soud od loňského prosince. Škrlová vstoupila do povědomí široké veřejnosti v souvislosti s tzv. kuřimskou kauzou.

Při vyšetřování spletitého případu týrání dvojice chlapců v roce 2007 vyšlo najevo, že Škrlová se před českými úřady vydávala nejprve za dvanáctiletou dívku, pak zmizela a o rok později byla nalezena v Norsku, kde se vydávala za třináctiletého Adama. Jako chlapec tam dokonce chodila do školy.

V případu bylo odsouzeno celkem šest lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám