Hlavní obsah

Bankovní úředníci se podíleli na úvěrových podvodech za 18 miliónů

Právo, Patrik Biskup
Karlovy Vary

Krajští kriminalisté v Karlových Varech obvinili 13 lidí z úvěrových podvodů. Jsou mezi nimi dva bývalí a dva současní zaměstnanci karlovarské pobočky České spořitelny. Ti se měli na zločinu podílet tím, že půjčky vyřizovali na základě nepravdivých podkladů. Celkem způsobená škoda je 18 miliónů korun.

Článek

„Fungovalo to tak, že o úvěr žádal vždy tzv. bílý kůň. Ten k tomu obdržel veškeré podklady, které ale byly nepravdivé. Bankovní úředníci to už ale neověřovali a peníze vyplatili. Celou sumu pak bílý kůň předal organizátorům, od kterých dostal odměnu několik tisíc korun. Úvěry samozřejmě nikdo nesplácel,“ uvedla krajská policejní mluvčí Andrea Pomichalová s tím, že trestnou činnost páchali obvinění od poloviny července loňského roku.

Podle ní policisté prověřují i podezření z korupčního jednání úředníků, kteří závažným způsobem porušili interní předpisy. Počet obviněných zřejmě není konečný.

„Kriminalisté jsou si jistí, že do kauzy je zapleteno více osob. V tom směru také podnikají další kroky,“ dodala Pomichalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám