Hlavní obsah

Banda zlodějů řádí na dálnici D1

Právo, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Gang zlodějů okrádající řidiče při vyměně píchlé pneumatiky řádí na dálnici D1 mezi sto čtyřicátým a sto pětašedesátým kilometrem. Během posledního měsíce se stalo obětí zlodějů na tomto úseku devět osádek aut včetně cizinců. Ukradeny jim byly věci za víc než čtyři sta třicet tisíc korun.

Foto: Michal Gareis

Vítěz několika posledních ročníku Vlasta Valík

Článek

K oloupení řidičů používají zloději osvědčenou metodu. Na odstavných parkovištích čerpacích stanic nebo motorestů si vytipují auto, kterému propíchnou pneumatiku. Na kritickém úseku jde o parkoviště u Měřína, Svařenova, Velkého Meziřičí a Devíti křížů.

Propíchnou pneumatiku

"Udělají to tak, aby kolo neušlo hned, ale až po ujetí několika kilometrů. Řidič potom musí zastavit a poškozené kolo vyměnit. Nejcitlivější je přitom pravé zadní kolo. Při jeho výměně je řidič na druhé straně vozu, takže zloděje nevidí," popsal systém dálničních zlodějů mluvčí žďárského policejního ředitelství Václav Kučera.

Z aut zloději kradou prakticky všechny volně na sedadlech ležící věci. Především přenosné počítače, digitální fotoaparáty, mobilní telefony, tašky a peněženky. Všech devět případů okradených řidičů při opravě defektu na kole auta se stalo mezi 24. lednem a 27. únorem. Pouze jedna krádež se odehrála odpoledne, všechny ostatní v době od osmnácti do třiadvaceti hodin.

K zatím poslednímu případu došlo v neděli na 150. kilometru ve směru na Brno u obce Jabloňov. Řidič osobního auta Volvo a jeho spolujezdkyně vystoupili, aby vyměnili propíchlé kolo za rezervu. Oprava jim sice trvala pouze asi patnáct minut, ale to stačilo zlodějům, aby auto vykradli. Odnesli si dámskou tašku, přenosný počítač a peněženku s osobními doklady, dvěma platebními kartami a finanční hotovostí, vše za jednapadesát tisíc korun.

Přepadají v obou směrech

Ke krádežím dochází v obou směrech dálnice D1. Poškozené osádky aut si ale nevšimly žádného pohybu pachatelů, takže policie nemá při jejich odhalování nijak usnadněnou práci. "Většinou to bylo už ve tmě, takže to stěžuje identifikaci. Těch případů je ale opravdu hodně, takže kriminální policie bude pravděpodobně dělat nějakou speciální akci," doplnil Kučera.

Policisté proto radí řidičům na D1 věnovat při odjíždění z parkovišť co největší pozornost pneumatikám vozů. Při výměně poškozeného kola by navíc měli svoje auto uzamknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám