Hlavní obsah

Banda terorizovala kavárnu intelektuálů

Právo, Josef Gabzdyl
NOVÝ JÍČÍN

Rány pěstí a pár bolestivých kopanců, k tomu vyhrožování vypálením restaurace. Takovým peklem v minulých dnech prošel vedoucí kavárny Knihotoč v Novém Jičíně. Stačilo, aby do místa, kde se schází většina intelektuálů z města, nepustil partu výtržníků. Následné terorizování psychicky nezvládl a raději podal výpověď.

Článek

"Přibližně šesti místním mladíkům předtím nikdo v ničem nebránil. Jenže když cigaretou propálili koženou sedačku, křičeli po lidech a dělali další výtržnosti, vykázal jsem je a příště dovnitř nepustil," vysvětlil 22letý mladík, který si nepřeje zveřejnit jméno. Po vyhození z klubu začalo pro vedoucího peklo. Banda například obsadila záchodky a hodinu tam kohokoliv odmítala vpustit.

"Vykřikovali, že se vrátí ve větším počtu a Knihotoč vymlátí a vypálí. Do kavárny chodí nejčastěji mladí intelektuálové, kteří by proti útoku rváčů neměli šanci," řekl Petr Orság, ředitel městského kulturního střediska, které zařízení provozuje. Knihotoč navíc sídlí ve Staré poště, nejstarším novojičínském domě z roku 1563.

Výhružky přešly v násilí

Jen u výhrůžných slov nezůstalo, banda brzy přešla k činům. V půlce srpna dostal mladík jednu ránu pěstí, o týden později si několik darebáků v noci počkalo před Starou poštou a vedoucího kavárny zmlátilo. Po úvodní pěstní agresi spadl na dlažbu, proto následovala série kopanců, několikrát mířených do hlavy. "Tělo mám poseto podlitinami a modřinami, ale moc si toho nepamatuji. Po kopancích do hlavy mám okno," povzdychl si. V současnosti zůstává na nemocenské a z restaurace odchází. "Bojím se o život, nemohu jinak," konstatoval.

Případem se už zabývá novojičínská policie. Útočníci jsou známí, policistům pomohl městský kamerový systém. "Kamera sice nezaznamenala útok, ale okamžiky chvíli před ním. Místní znalosti policistů pak vedly k odhalení podezřelých," uvedl šéf novojičínských kriminalistů Dalimil Sypták.

Útočníkům hrozí obvinění z ublížení na zdraví a výtržnictví, jistě jim přitíží i výhrůžky. "Snad už vše skončí a agresoři nedostanou šanci ani na nějakou mstu," podotkl ředitel kulturního střediska Orság.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám