Hlavní obsah

Balónek štěstí zřejmě zapálil střechu domu v Semilech, utéci muselo 18 lidí

Právo,
Semily

Požár střechy šestipatrového paneláku v Luční ulici v Semilech zdramatizoval silvestrovský večer hasičům i obyvatelům zasaženého domu, kteří museli být evakuováni. Celkem to bylo šestnáct dospělých a dvě děti. I když se přesná příčina vzniku požáru šetří, s největší pravděpodobností za ní stojí silvestrovské oslavy.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár panelového domu v Semilech

Článek

„Oheň byl ohlášen minutu před půl devátou večer. První hasiči byli na místě do dvou minut od vyhlášení poplachu,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Příčinou vzniku vzplanutí střechy bylo zřejmě vypouštění lampionu štěstí.

Voda hned namrzala

Požár zasáhl plochu odhadem 40 metrů čtverečných. „Šlo o plamenné hoření střešní krytiny včetně izolace. Zabránit šíření požárů se podařilo již po 21. hodině, poté probíhaly dohašovací práce.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár panelového domu v Semilech

Hašení komplikoval velký mráz, při kterém hasební voda ihned namrzala a hrozilo nebezpečí úrazů. Hasební látka namrzala na zasahujících hasičích, hadicovém vedení i komunikaci,“ poznamenala Štrauchová a dodala, že naštěstí nakonec nebyl nikdo zraněn. Ani z řad záchranářů, ani mezi obyvateli domu.

„Část z nich odešla na noc k příbuzným, pro ostatní dorazil ze stanice Jablonec nad Nisou evakuační autobus. V něm lidé čekali až do konce zásahu, neboť předem nebylo možné vyloučit, že požár nezasáhne nejvyšší patra bytů. Lidé by tak museli být odvezeni do náhradního ubytování. Po závěrečném průzkumu bylo nakonec rozhodnuto o návratu lidí do svých bytů. Byty nebyly poškozeny ani požárem ani nedošlo k prosáknutí hasební látky,“ poznamenala mluvčí.

Jinak žádné větší škody

Požár v Semilech byl největším silvestrovským zásahem hasičů na Liberecku. Ostatní požáry, ke kterým hasiči vyjížděli těsně před půlnocí do jedné hodiny ranní, žádné větší škody nezpůsobily.

„Těsně před půlnocí zasahovali tanvaldští profesionálové u požáru kontejneru v Desné. Požár louky od pyrotechniky řešili čtvrt hodiny po půlnoci hasiči ve frýdlantském výběžku. Ve stejnou dobu byl hlášen lesní požár v Mníšku na Liberecku, zapálený rovněž pyrotechnikou. K požáru stromu u rodinného domu byli hasiči přivoláni v 00:17 do Lomnice nad Popelkou. Poslední událostí byl požár plastového kontejneru na papír v Jilemnici, který hasiči zlikvidovali pomocí vysokotlakého proudu vody,“ vyjmenovala Štrauchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám