Hlavní obsah

Před Vánocemi pobodal přítelkyni. Bál jsem se, že mě připraví jako kapra, řekl soudu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Léta požíval drogy, a nakonec kvůli nim málem usmrtil přítelkyni. Třicetiletý Marek Vašků z Valašského Meziříčí se loni uvedl do toxické psychózy (nepříčetnosti) a v tomto stavu na ni nožem zaútočil. Opakovaně ji bodal a způsobil jí tak mnohačetná zranění. Muži, jehož případem se v úterý začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, nyní za opilství hrozí až deset let za mřížemi.

Marek Vašků u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se odehrálo v bytě matky obžalovaného ve Valašském Meziříčí v den před Štědrým dnem. Vašků, který v té době už bral drogy, jak sám přiznal, sedm až osm let, si v inkriminovaný den třikrát „šňupnul“ a bylo zle. Dostal se do stavu, kdy měl pocit, že „po něm jdou“ jako ve filmovém hororu, a nebyl schopen své jednání ovládat.

„Koupili jsme si kapra, kterého jsem nechal už na stánku zabít. Když přítelkyně chtěla, ať ho nachystám, dostal jsem strach, že budu připravený k večeři jako on,“ vypověděl u soudu obžalovaný. Když pak uslyšel, jak před domem zastavilo auto, myslel si, že „přijeli pro něj“.

Nechtěl jsem jí ublížit. Pořád ji miluji. Odsuzuji, co jsem udělal.
obžalovaný

„Vzal jsem nůž, a protože jsem byl přesvědčený, že je v tom namočená i přítelkyně, bál jsem se i jí a zaútočil jsem,“ uvedl Vašků. V běsnění přestal až poté, co se mu v tom snažila zabránit jeho matka, která do domu zrovna přišla.

Měl halucinace

V té době jeho vztah s poškozenou trval zhruba dva a půl roku. „Zpočátku to bylo pěkné. Bral ale drogy, a tak to s postupem doby bylo horší a horší. Byl žárlivý, míval halucinace, strašily ho bludy. V posledním roce mě několikrát i uhodil. Byl nervózní, jeho agresivita sílila. Mimo realitu byl už několikrát,“ vypověděla žena.

Foto: Petr Marek, Právo

Marek Vašků u olomouckého krajského soudu.

Vašků se přímo u soudu za své řádění omluvil. „Nechtěl jsem jí ublížit. Pořád ji miluji. Odsuzuji, co jsem udělal. Chtěl bych vrátit čas. Chybou bylo, že jsem nevyhledal odbornou pomoc. Bál jsem se, že přijdu o zaměstnání. Teď bych to chtěl napravit. Bojím se ale, že už mi nedokáže odpustit,“ sypal si popel na hlavu obžalovaný.

„Je možné, že do budoucna mu odpustím, asi bych měla, teď to ale ještě nejde. Záleží mi na něm jako na člověku. Nevím však, zda bych někdy dokázala vedle něho fungovat, nedovedu si ani představit, že bychom zase mohli být normální pár,“ reagovala žena, která v době útoku měla v těle více pervitinu než její tehdejší přítel.

Popřela však, že by ho pozřela vědomě. Již v minulosti jí ho prý Vašků namíchal do alkoholu. Ten to ovšem u soudu rezolutně odmítl.

Jednání muselo být kvůli nepřítomnosti znalce psychiatra odročeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám