Hlavní obsah

Babičku zmizelé Valerie navrhuje policie obžalovat z týrání

Novinky, kub
Praha

Pražští kriminalisté z oddělení vražd navrhli státnímu zastupitelství, aby podalo obžalobu na jednašedesátiletou ženu obviněnou z týrání a ohrožení výchovy dítěte. Žena měla do péče svěřenou šestiletou vnučku Valerii, která je zhruba rok nezvěstná. Obviněná je ve vazbě a s kriminalisty nekomunikuje.

Foto: Policie ČR

Valerie

Článek

Na základě vyšetřování policie ženu podezírá, že holčičku a jejího bratra týrala, a nakonec ji nechala na neznámém místě. „Kriminalisté v minulých dnech podali na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 návrh na podání obžaloby pro trestné činy opuštění dítěte nebo svěřené osoby, zanedbání povinné výživy, ohrožování výchovy dítěte, zpronevěra a týrání svěřené osoby. V případě odsouzení za tyto trestné činy hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ sdělil v pondělí mluvčí policie Jan Daněk.

Obviněná žena je od loňského září ve vazbě a podle mluvčího s kriminalisty nekomunikuje. Vyšetřování případu přineslo postupem času podezření, že žena týrala Valerii a jejího bratra, které jí přidělily úřady do péče. Kriminalisté loni uvedli, že měla při týrání dětí používat roubík, aby dívka nemohla křičet, a svazovala ji. „Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že Valerie toto týrání nemusela přežít,“ řekl již dříve Daněk.

V souvislosti s případem policie rovněž pátrá po muži, který babičku doprovázel do školky Romodrom v Praze 8, kde se pokoušeli domluvit na tom, že muž bude holčičku občas vyzvedávat.

Foto: Policie ČR

Detektivové ženu zadrželi loni v srpnu, když se chystala na dovolenou. Policisty tehdy nasměrovala na několik míst v Česku i zahraničí, kde by holčička mohla být, ta se ale na žádné ze zmíněných lokalit nenacházela. Právo dříve citovalo z jednoho z dokumentů týkajícího se uvalení vazby, ve kterém se píše, že žena dívenku opustila a zanechala ji na neznámém místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám