Hlavní obsah

Autorem dokumentu o kriminalizaci nepohodlných je šéf týmu Mari

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Oběti, které byly kriminalizovány údajně jen proto, že byly nepohodlné některým policistům a pachatelům z okruhu gangu Davida Berdycha, mají naději. Právo totiž minulý týden ve čtvrtek vyhovělo žádosti ředitele Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka a vydalo inspekci kopii dokumentu ČTS: ÚOOZ-80/V7-2002 z 23. května 2003 pro potřeby vyšetřování.

Foto: Helena Podubníčková

V novém školním roce s novým vybavením školy

Článek

Podstatné výňatky dokumentu Právo zveřejnilo minulý týden ve středu. Šlo o vyhodnocení činnosti skupin Mari a Mari I. z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu-ÚOOZ, které obsahovalo závažná sdělení o kriminalizaci nevinných osob a únicích informací do podsvětí.

"Vyhodnocení bylo skutečně zpracováno loni v květnu," odpověděl na dotazy Práva Borník. Ukončil tak pokusy ředitele ÚOOZ Jana Kubice zamlžit problém prohlášeními, podle nichž nejde o dokument ÚOOZ, nýbrž o pravděpodobné "informace od bývalého policisty ÚOOZ, který od policie odešel v létě 2003 ... a měl kriminální spis od 2001 přidělený a průběžně vyhodnocoval obsah spisu vždy za uplynulé časové období".

Kubicovo tvrzení je sporné. Autorem vyhodnocení by měl být podle informací Práva bývalý údajný šéf týmu Mari Radek Čermák. Ten odešel od policie na vlastní žádost k 30. říjnu 2003, a nikoliv v létě, jak tvrdí Kubice.

Hlavní směr vyšetřování

Vyšetřovatel Inspekce ministra vnitra Čermákovo autorství nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. "Vyšetřování je teprve na začátku. A informace tohoto typu podléhají utajení," řekl minulý týden ve čtvrtek Právu vyšetřovatel při převzetí kopie dokumentu. Inspekce bude nyní podle něj ověřovat autentičnost dokumentu a prověřovat, zda došlo ke kriminalizaci lidí. Bude se zřejmě snažit odhalit i policisty nebo policistu, který dokument Právu předal. Šetření asi zahrne i pátrání po policistech, kteří Právu potvrdili pravost dokumentu.

"To je přirozené. Stejně jako právo na novinářskou mlčenlivost ve všech případech, kdy policisté nejednali s Právem při plnění služebních povinností, tedy při úředním výkonu," míní právní expert. Za podstatný označil směr vyšetřování, který má odhalit kriminalizaci nevinných.

"Inspekci bude přirozeně zajímat únik informací. Ale to je až druhořadý problém. Ukázalo se totiž, že v ÚOOZ není vše, jak má být, a bude nutné v tomto útvaru mnoho změnit," dodal expert.

Úkolem týmů Mari a Mari I. bylo odhalit totožnost gangsterů, kteří neváhali vynucovat z obětí peníze a cennosti bestiálním mučením, a získat důkazy. Odhalení gangu se letos policii zdařilo, neboť na podzim bylo na základě důkazů obviněno nebo obžalováno 30 pachatelů z Berdychova gangu. Mezi obviněnými je pět policistů bývalého pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem a jeden dopravní policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám