Hlavní obsah

Autobus testoval svodidla, první přelétl, druhé prorazil

Novinky, ČTK, pno, jjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV
Aktualizováno

Dva těžce a dva lehce zranění. Taková je bilance testu vlastností a pevnosti svodidel, který se ve čtvrtek konal v obci Kámen u Pacova na Pelhřimovsku. Autobus překonal dvoje svodidla a narazil do nákladního vozu, který vjel do tribuny.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Autobus a nákladní auto po testu svodidel

Článek

Při pokusu pracovníci zkušebního ústavu zjišťovali pevnost svodidel. „Autobus bez řidiče řízený počítačem první svodidla přelétl, protože měl tendenci se zvedat. Pak prorazil svodidla betonová a narazil do nákladního vozu, který vjel do tribuny,“ popsala nehodu mluvčí jihočeské policie Anna Drdová.

Na té seděli lidé, kteří sledovali výsledek testu. Zraněni byli čtyři pozorovatelé z Maďarska. Dva z nich byli zraněni těžce, dva lehce. Přivolaným záchranářům na místě pomáhal také vrtulník. Okolnosti nehody policisté vyšetřují.

Autobus přelétl svodidla, narazil do nákladního auta a to zranilo čtyři lidi.foto: Právo/Jiří Jíra

"Na českobudějovickou neurochirurgii byla převezena čtyřicetiletá žena s poraněním hlavy a mozku. Na chirurgii v pelhřimovské nemocnici potom šestapadesátiletý muž s podezřením na krvácení do břicha," řekl ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner.

Další dva muži, ročník 1939 a 1954, skončili s lehkými zraněními na chirurgické ambulanci. Všichni zranění jsou cizinci. Náraz tribunu částečně zdemoloval a posunul.

Zkoušku prováděli pracovníci Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha. Test si zadala zahraniční firma.

Technický a zkušební ústav stavební Praha zajišťuje jako největší akreditovaná česká zkušební a certifikační organizace v oblasti stavebnictví desítky nejrůznějších ověřovacích testů. K nehodám při nich dochází naprosto výjimečně.

„Jedná se o zcela výjimečnou a smutnou událost, ke zranění lidí při testech prakticky nedochází,“ poznamenal mluvčí Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha Adam Vála.

Reklama

Výběr článků

Načítám