Hlavní obsah

Asistentka mi ukradla peníze, tvrdí ochrnutý mladík

– Praha
Novinky, David Zápal

Vozíčkář Artur Hubl (18) se obrátil na pražské policisty s oznámením, že mu jeho občasná asistentka měla odcizit z platební karty čtyři tisíce korun, když ji pověřil, aby mu z ní vybrala peníze. Dal jí kartu a sdělil jí i PIN.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vozíčkáři prý jeho asistentka vybrala neoprávněně peníze z účtu. Věc šetří policie.

Článek

„Známe se delší dobu, občas mi pomáhala, a to i s osobními záležitostmi. Měl jsem k ní proto velkou důvěru. Nyní jsem od ní potřeboval vybrat tisíc korun z bankomatu, ke kterému jsem se kvůli schodům nemohl dostat. Bankovku mi přinesla, až druhý den jsem ale zjistil, že kromě toho následoval minutu poté ještě jeden výběr ve výši čtyř tisíc korun,“ řekl Novinkám mladík.

Dívku okamžitě prý telefonicky zkontaktoval, podle jeho slov se mu ale vysmála a řekla mu, že do výše škody pěti tisíc korun nejde o trestný čin.

Je to pomsta, říká žena

Žena u výslechu řekla, že nic nevzala a mladík se jí nařčením mstí za to, že nereagovala na jeho milostné návrhy.

Oslovení právníci souhlasí s tím, že pokud se krádež peněz prokáže, půjde maximálně o přestupek. „Kdyby se jednalo o trestný čin, tak bude okradení zdravotně postiženého přitěžující okolností. Takhle se však obávám, že jde pouze o přestupek,” uvedl například pražský advokát Jakub Drábek.

Foto: archiv A. Hubla

Artur Hubl

Je ale možné, že čin bude překvalifikován. „V tuto chvíli je věc kvalifikovaná jako přestupek proti majetku a policisté z místního oddělení Jižní město na něm pracují. Právní kvalifikace nemusí být ještě konečná a záleží na okolnostech jednání pachatele při výběru peněz z bankomatu. V úvahu přichází například překvalifikování na trestný čin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ řekl Novinkám pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Mladík se stále z události nemůže vzpamatovat. „Je to podruhé za poslední dobu, co mě okradli mí známí. Už jsem to psychicky nevydržel a zkolaboval jsem. Žiji sám, studuji, snažím se o sebe postarat, život z invalidního důchodu je hrozně těžký. Kdyby mi nepomohla teta, asi bych to vůbec nezvládal,“ řekl.

Bojí se, že policisté uvěří tvrzení ženy, že jde o pomstu a on sám bude obviněn. „Je to nesmysl,“ tvrdí o jejím nařčení, že se jí mstí za to, že odmítla jeho milostné návrhy.

Novinky kontaktovaly i údajnou pachatelku. „Nic takového se neřeší. Mám na to svědky,“ reagovala stručně s příslibem, že se ještě ozve, pak ale už nebrala telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám