Hlavní obsah

Arménského "vora v zakoně" soud opět osvobodil

Právo, Novinky, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve čtvrtek vynesl nový verdikt nad arménským podnikatelem Andranikem Soghojanem, který je považován za údajného „vora v zakoně“. Podle obžaloby si objednal vraždu. Soud jeho i další čtyři obžalované znovu osvobodil s tím, že nebylo bezpečně prokázáno, že skutek spáchali oni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi

Článek

Senát znovu neuvěřil hlavnímu a vlastně jedinému svědkovi obžaloby, který usvědčoval Soghojana z organizování vražd. Státní zástupce si okamžitě podal odvolání, takže případ bude i nyní řešit Vrchní soud v Praze.

Z obžalovaných byl u soudu přítomný pouze Arsen Arakeljan, viněný rovněž z podílu na vraždách, který verdikt komentoval slovy, že "spravedlnost zvítězila." Totéž prostřednictvím telefonu vzkázal i sám Soghojan.

Vrchní soud první osvobození kritizoval

Pražský vrchní soud vrátil loni v dubnu větší část kauzy arménského podnikatele zpět Městskému soudu v Praze. Soghojana, který je nyní v rodné zemi, a dalších pět cizinců vinil státní zástupce z objednání vražd.

Podle obžaloby si obě vraždy objednal Soghojan. Vrchní soud dříve potvrdil dvěma z šesti obžalovaných původně uložené tresty 3,5 roku, respektive 18 měsíců, přičemž první se týkal vydírání a druhý nedovoleného ozbrojování.

Soghojan mezi nimi nebyl. Původní osvobozující verdikt týkající se vražd označil odvolací vrchní soud za předčasný a ostře ho kritizoval.

Městský soud se tak musel znovu zabývat zosnováním pokusu vraždy jiného arménského podnikatele na Václavském náměstí a zastřelením řidiče Sazky. V obou případech se přitom najatý vrah spletl a snažil se zavraždit někoho jiného, než měl.

Soghojan se jednání soudu nezúčastnil, podle dostupných informací zůstává v rodné Arménii, kam odcestoval, když ho prvoinstanční soud nepravomocně zprostil obžaloby a tím pádem i propustil z vazby.

Naplnily se tak dřívější obavy protimafiánského policejního útvaru, že muž, kterému u nás hrozí 25 let vězení za objednání vraždy, se bude vyhýbat spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám