Hlavní obsah

Ani druhý posudek smrt Jana Masaryka neobjasnil

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) získal nedávno již druhý posudek experta, který nevylučuje, že bývalý československý ministr zahraničí Jan Masaryk byl zavražděn.

Foto: Ladislav Málek

Karel Beneš, Masopust

Článek

„Posudek není ve svých závěrech tak jednoznačný, jako byl posudek profesora Jiřího Strause, podle kterého k Masarykově smrti muselo dojít působením další osoby, ale není s ním v zásadním rozporu. Ani tento druhý posudek tedy cizí zavinění ministrovy smrti nevyloučil,“ řekl ve středu mluvčí ÚDV Jan Srb.

Autor posudku, soudní znalec z oboru forenzní biomechaniky a profesor pražské Policejní akademie Viktor Porada se odmítl k věci blíže vyjádřit. „Jsem jako soudní znalec vázaný mlčenlivostí a nemohu proto poskytovat žádné informace,“ řekl.

První znalec na svých závěrech trvá

ÚDV zadal vypracování druhého znaleckého posudku poté, co vloni na jaře obdržel stanovisko Poradova kolegy z Policejní akademie Jiřího Strause, podle něhož byl Masaryk zavražděn. Straus včera potvrdil, že na svých závěrech trvá. „Já jsem ve svém posudku uváděl, že při pádu Masarykova těla působila vnější síla. Všechny další okolnosti jeho smrti ale musí řešit někdo jiný,“ uvedl Straus.

Stopy vedou do Ruska

Podle Srbova vyjádření se ÚDV vloni v této kauze rovněž obrátil s žádostí o právní pomoc do Ruska. „Žádali jsme o identifikaci ženy, která vystupovala v jednom z dílů dokumentárního seriálu České televize Československo ve zvláštních službách. Ta totiž na kameru uvedla, že ví o tom, kdo Masaryka zabil,“ uvedl Srb. Než ale ruské orgány zjistily její totožnost, tak tato žena, jež v době Masarykovy smrti pracovala v Československu pro sovětskou tajnou službu, zemřela.

Někteří historici jsou přesvědčeni, že za Masarykovou smrtí byla právě sovětská tajná služba či někdo z českých bezpečnostních složek, kdo pro ni pracoval. V historické literatuře a v odborných debatách padala v této souvislosti jména poválečného šéfa 5. oddělení StB Bedřicha Reicina, majora Augustina Schramma nebo příslušníka sovětské tajné služby Valerijana Zorina.

Případní pachatelé již zřejmě nežijí

Celý spis s novým znaleckým posudkem a odpovědí ruské strany nyní dostal k posouzení státní zástupce Martin Omelka. „Vyšetřovatel nyní čeká, s jakým návrhem od státního zástupce se případ vrátí zpátky,“ řekl mluvčí ÚDV.

„Spis mi byl doručen teprve toto pondělí. Nechci proto předjímat, k jakému závěru dospěji po jeho prostudování, což by mělo být někdy začátkem února,“ řekl ve středu Omelka. Podle jeho názoru ale i kdyby shromážděné informace ukazovaly, že se na Masarykově smrti někdo podílel, nelze s ohledem na časový odstup předpokládat, že by pachatelé ještě byli naživu. „Podle mého názoru je to práce spíše pro historiky. Nedá se očekávat, že by právě trestní řízení zodpovědělo všechny otázky. Tedy zda to skutečně byla sebevražda a čím případně byla motivována, nebo zda to byl skutek, na kterém se podílely jiné osoby,“ uvedl Omelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám