Hlavní obsah

Anarchista Ševcov nedostane odškodné od státu 1,4 milionu, rozhodl soud

– Praha

Ruský student a anarchista Igor Ševcov neuspěl s žalobou, aby ho Česko odškodnilo za trestní stíhání. Čelil obžalobě ze žhářského útoku na dům tehdejšího ministra zahraničí Martina Stropnického, stíhán byl také za pomoc při posprejování vězeňské zdi. Nakonec byl veškerých obvinění zproštěn, ale až poté, co se ho zastal Nejvyšší soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruský student Igor Ševcov u pražského soudu

Článek

Ševcov žádal jako náhradu škody celkem 1,4 milionu korun, ale Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí jeho žalobu kvůli promlčení nároku zamítl. Napsal to v úterý server Aktuálně.cz.

„Soud má za to, že došlo k promlčení nároku s tím, že žaloba byla podána opožděně,” uvedla soudkyně Zdeňka Burdová. Rozsudek opřela o zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Zmíněná legislativa určuje, že v obdobných případech se dotyčný musí přihlásit o kompenzaci nejpozději půl roku poté, co mu nárok vznikne. V tomto případě se jím stalo pravomocné zproštění.

Ruský anarchista Igor Ševcov u souduVideo: Novinky

Pravomocného očištění se Ševcov dočkal 25. května 2016. Žalobu na kompenzaci újmy, již si prožil kvůli stíhání, pobytu ve vazbě a celkové zátěži způsobené kauzou, podal ale až počátkem listopadu 2017. Proč Ševcov podal žalobu více než rok poté, není jasné, píše web. Anarchista v pondělí k soudu nedorazil, jeho právního zástupce Pavla Kožouška se Aktuálně.cz zastihnout nepodařilo.

Ševcov po svém zatčení v roce 2015 strávil tři měsíce ve vazební cele. Ministerstvo spravedlnosti se mu po zproštění obvinění omluvilo za nezákonný postup a přiznalo mu 360 000 korun. Z této částky bylo 92 000 za vazbu, 103 000 za náklady na obhajobu a zbytek za to, že byl Ševcov stíhán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám