Hlavní obsah

Amnestovaní spáchali 427 trestných činů, z toho minimálně jednu vraždu

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Podle prvních údajů spáchali amnestovaní prezidentem za tři měsíce od svého propuštění v celé republice 427 trestných činů. Z toho 188 v hlavním městě. Vražda byla prokázána jen v jednom případě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici. Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji se dopouštěli krádeží a také porušení vykázání, které amnestie ovšem neodpouštěla. Přestože policejní prezidium by mělo uveřejnit statistiky trestných činů spáchaných lidmi propuštěnými na amnestii až v červnu, deníku Právo se podařilo získat průběžné výsledky jejich trestné činnosti.

Z celkových 427 trestných činů byla nejčastějším prohřeškem krádež, a to ve 241 případech. Čísla podle policistů přitom ještě porostou, protože mnoho adeptů ještě čeká na pravomocné rozsudky. Zvláště pak v oboru kapesních krádeží se zlodějíčkům blíží žně.

„Čísla se budou určitě ještě zvedat. Už je teplo, naplno začala turistická sezóna, a i když nelze vše svalovat na amnestované, případů je stále víc a víc. Navýšil jsem počet lidí v oddělení, které potírá kapesní krádeže, ze třinácti na dvacet dva, ale abychom to zvládali, potřebovali bychom dalších dvacet kolegů,“ hodnotí situaci šéf kriminalistů šetřících krádeže v Praze I Radek Mudroch.

Do Prahy dojíždějí zloději až z Moravy

Právě v srdci Prahy se stane polovina všech krádeží v  metropoli. Nejvíce zlodějů je podle statistik stále z hlavního města, ale často do něj dojíždějí živly z Moravy i z mnohem větší dálky.

„Ze zadržených pachatelů těchto krádeží je většina Čechů, ale tato čísla jsou výrazně vyšší kvůli tomu, že chytit cizince je mnohem obtížnější, protože k nám najíždějí ve vlnách a obměňují své členy. Navíc většinou se jedná o dobře organizované skupiny, jejichž činnost je velmi sofistikovaná. Vlastně chytat kapesní zloděje je vůbec to nejtěžší. V poslední době jsou to často skupiny tří až šesti lidí, kdy muži většinou dělají hlídače a ženy nepozorovaně vytahují peněženky a cennosti lidem z tašek,“ popsal způsoby zlodějů Mudroch s tím, že už dávno nejde o ušmudlané báby, ale mnohdy o mladé, atraktivní a dobře oblečené ženy a jejich společníky. V obchodních domech jsou to pak často děti mladší patnácti let.

„Stále existují pražští zloději, ale zdatně je v poslední době dohánějí Rumunky, Bulharky a Arabové. Ti se zaměřují na odložené věci. Okradené tvoří v Praze 1, 6 a 7, což je naše Praha římská jedna, z 80 procent cizinci,“ doplnil šéf potíračů kapsářů.

Pro většinu je to obživa

Podle něj byl největší problém při denní praxi po vyhlášení amnestie v tom, že vyšlo mnoho těchto lapků najednou. Ale o tom, že by se se starými firmami v ulicích nepotkal jen o pár měsíců či let později, vůbec nepochybuje.

„Pokud jde o zloděje, za svou patnáctiletou praxi si troufám říci, že se do vězení ze sedmdesáti procent zase vrátí. Pro většinu je to prostě celoživotní obživa. Pro nás to za první tři měsíce znamenalo nárůst o téměř 350 krádeží proti stejnému období v minulém roce. Ale nelze samozřejmě říci, kolik z toho je vinou amnestovaných,“ řekl redakci.

Nicméně přece jen kriminalistům zůstala jedna páka, za kterou mohou zatáhnout, nepodaří-li se jim amnestovaného usvědčit z krádeže. Mnoho z těchto lidí totiž bylo v rámci trestu i vykázáno, příkladně právě z hlavního města.

„To se zrovna nyní podařilo u jedné ženy, která si stejně jako ostatní myslela, že když jí byl v lednu prezidentem prominut trest, vztahuje se to i na vykázání. Jenomže to je omyl, takže i když jsme jí krádež neprokázali, byla obviněna z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a dostala sedm měsíců natvrdo,“ prozradil Murdoch.

Reklama

Související témata:

Související články

Amnestie zastavila stíhání 757 lidí

Na základě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause bylo do konce března zastaveno stíhání 757 lidí, kteří figurovali v 415 kauzách. Ve středu to...

Výběr článků

Načítám