Hlavní obsah

Aféry Kulínského údajně trvají už 15 let

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček, Lenka Kadeřávková

Od začátku 90. let již údajně trvají sexuální aféry ředitele a sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského s jeho svěřenkyněmi. Na zájezdech a soustředěních je různě po těle osahával a policie prověřuje i případný pohlavní styk s dívkami pod patnáct let.

Foto: archiv zámku

Ilustrační foto

Článek

Právu tyto informace v pondělí sdělila šéfka státního zastupitelství Prahy 4 Blanka Valsamisová. "Zatím je ztotožněno devět dívek, ale pravděpodobně se bude jednat o vyšší počet," konstatovala pro Právo. Nyní většinou už dospělé ženy vypovídají podle ní pro Kulínského i proti němu. Policie prý ale zaznamenala i případy, kdy se sbormistr snažil dívky ovlivňovat, aby vypovídaly v jeho prospěch.

"Právě z toho koluzního důvodu a navíc ještě z obavy, že bude v trestné činnosti pokračovat, jsme navrhovali vzetí do vazby," konstatovala Valsamisová. Obvodní soud pro Prahu 4 návrhu vyhověl. Kulínského budou nyní zkoumat znalci z oboru sexuologie, psychologie a dalších odborností.

Následky zneužívání v dospělosti

Sexuolog a psycholog Petr Weiss míní, že zhruba polovina nezletilých dívek, které jsou v mládí zneužívány (podle statistik jde o 9 procent žen z celkové populace ČR), se potýká s negativními následky i v dospělosti.

"Ty dívky mívají problémy s navazováním partnerských vztahů, trpí poruchami vzrušivosti. Mnoho z nich potřebuje v dospělosti psychoterapii, aby mohly následky překonat," dodal s tím, že není důležité, zda při zneužívání došlo k pohlavnímu styku.

Exkluzivní výpověď jedné z členek souboru:
Holky by pro Bohumila udělaly první poslední

Podle sexuologa není nijak výjimečné, pokud by za patnáct let žádná z dívek nikdy nešla svůj zážitek ohlásit na policii, respektive se nesvěřila doma. "Může v tom hrát roli, že si pachatel vybírá submisivnější typy žen. Pak jsou tu výhody, které z toho zneužívané děti mohou mít a nechtějí o ně přijít. A nakonec - některým dívkám se to líbí, a pak samy pociťují vinu. Mnoho pachatelů skutečně dokáže dívky zmanipulovat," dodává.

Rodina stojí za sbormistrem

Policie Kulínského zadržela ve čtvrtek. Jeho matka Blanka i současná manželka Linda Vágnerová obvinění odmítají. Matka věc označila za pomstu jeho první ženy a jejího současného partnera, který prý v případě zneužívá svého psychiatrického vzdělání. První i současná manželka Kulínského samy byly členkami Bambini di Praga. Dirigenta v neděli podpořily před odletem souboru do Japonska i jeho současné členky.

Kolektiv mladých zpěváků tvoří převážně dívky ve věku 12 až 19 let. Sbor byl hostem mnoha světových pódií, spolupracuje s předními českými symfonickými orchestry, vystupuje v hudebních pořadech českých i světových televizních společností. Kulínský je jeho ředitelem od roku 1976. Pokud by soud uznal Kulínského vinným, mohl by ve vězení strávit dva roky až deset let.

Bývalá členka Bambini di Praga exkluzivně pro Právo:

Holky by pro Bohumila udělaly první poslední

.: Co říkáte tomu, že váš bývalý sbormistr byl obviněn z pohlavního zneužívání?

Vůbec mě to nepřekvapuje, jeho chování bylo nejtypičtější záležitostí ve sboru.

.: Můžete to upřesnit? Co se dělo a jakých dívek se to týkalo?

Sbor je rozdělen do několika částí. Jednak existuje škola při Bambini di Praga, která má pět ročníků. Později jsou dívky podle úrovně zpěvu rozdělené do sborů A, B, C, které jsou dál rozdělené na dvě části, tedy A1, A2 a tak dále. Bohumil přicházel do styku vlastně jen s těmi áčky. Zbytek vedla jeho matka, Blanka Kulínská, anebo jeho první manželka Margita a pak částečně i jeho druhá žena Linda.

.: Vy jste byla členkou áčka?

Ano. Já jsem byla ve sboru od mých zhruba 7 let a asi ve 12 nebo 13 letech jsem se dostala k Bohumilovi.

.: Sama jste zažila nějaké podivné chování z jeho strany?

Ano, jezdili jsme vždycky v létě a někdy i v zimě na týdenní nebo až čtrnáctidenní soustředění do Paseky nad Jizerou. Bohumil velice rád chodil s dívkami do sauny. Tam s některými zkoušel nácvik bráničního dýchání a sahal při tom na ně.

.: Kam vám sahal?

Vždycky položil ruku na břicho a chvílemi sjížděl níž a pak zase výš. On to vždycky uměl dobře okomentovat.

.: Byly jste u toho nahé?

Ano.

.: Kolik vám bylo let a kolik bylo ostatním dívkám v době návštěv té sauny?

Vzpomínám si, že mi bylo 12 nebo 13. Ostatním bylo od 10 do 17 let, různě.

.: Měl Kulínský s nějakými dívkami i poměr?

Ano, měl náhodný poměr s mnoha holkami. Myslím, že to věděly i jeho manželka a matka.

.: Týkalo se to i nezletilé dívky, tedy mladší patnácti let?

O jedné vím. Té bylo v té době čtrnáct, ona sama nám to říkala.

.: Třeba se jen chlubila...

Myslím, že ne. Už v té době si s ním tykala. Toho si všechny holky hrozně považovaly, když jim Bohumil nabídl tykání. Všechny na něj totiž hleděly s hrozným obdivem. Ona nám říkala, že si tykání vysloužila.

.: Podle čeho si váš sbormistr své oblíbenkyně vybíral?

To opravdu nevím. Ale většinou ty dívky byly dobré i umělecky.

.: To se mezi desítkami dívek nikdy nenašla jediná, která by se někomu svěřila? Přece vám to muselo být nepříjemné, byl o tolik let starší...

Víte, Bohumil měl hrozné charisma, holky by pro něj byly schopné udělat první poslední. My jsme se o něm hodně bavily mezi sebou, ale tehdy nás nenapadlo, že by se choval tak špatně. Navíc jsme tušily, že kdybychom cokoliv řekly, tak je se zpíváním konec. A nikdo nechtěl přijít o možnost cestovat třeba do Arabských emirátů.

.: Když v neděli současné členky sboru odlétaly s Kulínského matkou na měsíční turné do Japonska, vyjádřily svému sbormistrovi podporu. Co tomu říkáte?

Přišlo mi to strašné. Některé z nich jsem znala a ty dobře vědí o celé situaci.

Třiadvacetiletá bývalá členka Bambini di Praga si nepřála být jmenována, své členství ve sboru ukončila před šesti lety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám