Hlavní obsah

Advokát Teryngel zastupoval firmu, která nezdanila milióny z cigaret

Právo, Novinky, rav, jt
PRAHA
Aktualizováno

Protikorupční policie podle svého mluvčího Romana Skřepka ve středu ráno v Praze zadržela a obvinila prominentního obhájce Jiřího Teryngla. Podle informací Práva se jedná o případ nezaplacení DPH z rozsáhlého obchodu s cigaretami.

Foto: René Volfík, ČTK

Advokát Jiří Teryngel

Článek

Podle důvěryhodného zdroje Práva ze státního zastupitelství jde o krácení daní v nejpřísnějším odstavci, za což mu hrozí pět až 12 let vězení.

Teryngel loni na jaře zastupoval firmu Letka Team, která prodávala cigarety za 744 miliónů. „Teryngel zprostředkovával kupní smlouvu, minulý rok firma cigarety prodala. Firma ale po prodeji neměla na zaplacení DPH, které činilo 118 miliónů korun,“ řekl Právu Terynglův obhájce Josef Doucha.

Teryngel se snažil zřejmě najít nějaké cesty, firma navrhovala navýšit kupní cenu, ale to kupec odmítl. Letka Team se tedy dostala do konkurzu, finanční úřad podal trestní oznámení kvůli nezaplacení DPH.

"Teryngel tedy sám nešidil stát na daních, dělal jen svou práci na základě plné moci,“ řekl Doucha. Zadrženi byli i další tři lidé z Letky. Při domovní prohlídce policie ve středu zajistila dokumenty k případu.

Advokát Teryngel figuruje ve známých kauzách

Teryngel obhajoval například údajného komplice Františka Procházky Milana Čermáka, Procházka měl spáchat takzvanou krádež století, při níž zmizelo půl miliardy korun. Čermák údajně o rekordní prosincové krádeži mluvil se svým známým už loni v létě. Teryngel zastupoval například uprchlého podnikatele Tomáše Pitra, kterému byl potvrzen trest za daňové delikty. Zadržený Teryngel obhajoval také manažera českého zastoupení japonské banky Nomura Davida Thirska.

Teryngel zastupoval také bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku. V době vlády ČSSD byl jejím právním zástupcem, to ale sociální demokraté odmítají. "Nikdy jsem se osobně s advokátem Jiřím Teryngelem nesetkal a nikdy jsem s ním nevedl žádnou komunikaci písemně či telefonicky v relevantních věcech. Informaci o tom, že snad vlády ČSSD mají s tímto advokátem něco společného, musím alespoň za období, kdy jsem byl předsedou české vlády a předsedou ČSSD, rozhodně odmítnout," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

V roce 2001 až 2005 měl Teryngel problémy s Českou advokátní komorou. V kauze Českého domu v Moskvě pracoval údajně pro obě strany a byl proto z Komory vyloučen. Po čase jej však Komora vzala zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám