Hlavní obsah

Advokát Teryngel: Obvinění je vykonstruované a nezákonné

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Pražský advokát Jiří Teryngel opustil ve čtvrtek odpoledne vazební věznici v Praze na Pankráci. Strávil v ní měsíc kvůli obvinění z pokusu o stamiliónový daňový únik spojený s cigaretovým byznysem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel

Článek

Minulý týden jste byl po měsíci propuštěn z vazby, kam vás soud poslal z obav před ovlivňováním svědků. Podle policie jste se jako právník podílel na údajném stomiliónovém daňovém úniku u jednoho obchodu s cigaretami. Jak se díváte na své obvinění?

Vidím ho jako vykonstruované a nezákonné. Nejen já, ale i advokátní komora.

Vraťme se k 18. červnu, kdy vás policie zatkla. Jak to tehdy probíhalo?

Zazvonili u mě v šest hodin ráno, řekli, že jsem zadržen, a udělali u mě domovní prohlídku. Zabavili mi mobil, všechny peníze, notebook, počítač zabavili i mé manželce. Vydal jsem jim dobrovolně písemnosti, které se týkaly společnosti Letka Team, tabákového dealera, kterého jsem zastupoval. Stejný postup udělali i v mé kanceláři.

Co jste přesně dělal pro společnost Letka, v níž figurovala i rodina rovněž obviněného podnikatele Marka Stehlíka?

Vymáhali jsme pro tuto firmu pohledávky od jednotlivých prodejců cigaret, kteří převzali zboží a peníze si nechali.

Právě kvůli vaší spolupráci s Letkou jste byl ale obviněn, ne?

Pokud jde o to vlastní obvinění, tak to mi zůstal rozum stát, to jsem nepochopil. Letka byla servisní společností firmy CZ Tabák a patřila většinově Marku Stehlíkovi. Ten řekl, že je unaven a nemocný a že chce společnost prodat na Slovensko. S ohledem na nepříznivé konotace jeho jména chtěl, aby ten prodej proběhl skrytě, takže já jsem na základě komisionářské smlouvy prodal akcie společnosti Letka Team firmě Oliveta. Nový slovenský majitel pan Mošovský (rovněž obviněný v kauze) 1. března 2007 ze dne na den vyměnil představenstvo a v tu chvíli pan (Martin) Ulčák podal trestní oznámení pro pokus podvodu s odůvodněním, že ten prodej proběhl nějak rychle.

Oznámení obdržel jistý podplukovník Bacovský, který pak vybavil pana Ulčáka záznamovou technikou a Ulčák mě jako první kontaktoval, že chce zpět cigarety, které Letka za 750 miliónů korun koupila. Peníze na ně získala od Ulčákovy firmy Atlanta Safe, ale je pravda, že ve skutečnosti šlo o finance Sokolovské uhelné, které pro ni Ulčákova společnost spravuje. Také směnka, která byla Letkou na 750 miliónů vystavena, byla na Sokolovskou uhelnou.

A vydali jste Ulčákovi nakonec cigarety, které po Letce požadoval?

Prodat ty cigarety za stejnou cenu, za kterou byly nakoupeny, to by ztrácelo ekonomický smysl. Při vyjednávání jsem říkal, ať zaplatí přiměřený zisk. Tohle Ulčák nazývá ve své výpovědi výpalným. Nakonec jsme se dohodli, že nám za ty cigarety vrátí zmíněnou směnku na 750 miliónů a navíc zaplatí 80 miliónů korun. Na tuto částku vystavil směnku, ovšem se splatností až za rok, a peníze také poslat nechtěl. V tu chvíli pánové Mošovský a Juraj Glasser (nový jednatel Letky a poslední z obviněných v tomto případu) zjistili, že tedy nebude z čeho zaplatit DPH. Na to bylo potřeba těch požadovaných 80 miliónů.

No a protože ta smlouva nebyla nijak perfektní, tak Letka prohlásila tu smlouvu za neplatnou a odmítla vystavit daňový doklad. Místo toho, aby se pan Ulčák rozhodl, zda dají těch 80 miliónů či nikoli, tak zaplatil čtyři milióny a koupil společnost, které patří sklady, v níž byly cigarety uloženy. Ty pak odvezl.

Rozumím tomu tak, že firma Letka byla najednou bez cigaret a prostřednictvím směnky za ně ještě dlužila 750 miliónů? Co její vedení udělalo?

Bylo podáno trestní oznámení pro krádež cigaret, které dostal na stůl policista Bacovský, ale nikdo to nešetřil. Navíc ještě před splatností DPH nastoupil finanční úřad, zajistil všechny účty Letky s tím, že hrozí zkrácení daně. Úřad ale od počátku věděl, že Letka považuje smlouvu na prodej cigaret za neplatnou a že tedy nebyly vystaveny daňové doklady, přesto vyměřil daň (cca 118 miliónů korun) a společnost Letka na sebe musela vyhlásit konkurz. Tím mně ale zanikla plná moc a skončil jsem jako právní zástupce. Po patnácti měsících jsem ale najednou obviněn z toho, že jsem věděl, že dojde ke zkrácení daně.

A věděl jste to?

To jsem samozřejmě nevěděl. Dokonce jsem jako právní zástupce Letky informoval finanční úřad o právním názoru, že smlouva je neplatná a že tedy ke zdanitelnému plnění nedošlo. Takže se žádný omyl finančního úřadu nekonal. A smlouva o prodeji cigaret navíc vznikla z popudu pana Ulčáka, jinak by Letka ty cigarety postupně prodala. Mimochodem dozvěděl jsem se to až dodatečně, ale podobné obchody s Ulčákem a s penězi Sokolovské uhelné probíhaly už v předchozích dvou letech a docela uspokojivě. Ovšem kvůli loňské změně vlastníka v Letce se Ulčák vyděsil a chtěl peníze nebo cigarety za ně okamžitě zpět, protože se bál, že nový majitel ty cigarety prodá a jemu peníze nevrátí.

Když říkáte, že obvinění nechápete, bránil jste se proti němu?

Podali jsme stížnost proti zahájení mého stíhání a o té, pokud jsem informován, není dodnes rozhodnuto. Podali jsme i stížnost proti mému vzetí do vazby a o té rovněž není rozhodnuto.

Ve vazbě jste strávil více než měsíc. Jak to vypadalo?

Ve srovnání s běžným občanem jsem byl ve velké výhodě. Zaprvé jsem věděl, jaké mám všechny možnosti různých úlev, navíc jsem měl peníze a mohl si v závodní kuchyni koupit jídlo. Já tu vazbu snášel v celku dobře. Pracoval jsem tam, napsal tři povídky a začal psát knížku. Jinak se tam žije hrozně zdravě, protože v devět večer jdete spát a v šest ráno vstáváte.

Neobáváte se, že nyní můžete přijít o klienty?

Ti stávající mi zůstali víceméně věrní. Uvidíme, co bude dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám